Kesihatan bermula dari rumah

Posts made in August, 2010

Nak uruskan susu perahan

Posted by on Aug 30, 2010 in Breastfeeding | 0 comments

Salam… Post yang lepas mengenai jadual simpanan EBM. Kali ni kita lihat pula cara nak menguruskan EBM tu. Ni adalah ulangkaji buat Cik Yut.  Cadangan Pengurusan EBM Berikut adalah cadangan saya bagi mereka yang dalam dilema dalam menguruskan EBM. Yang mana nak guna dulu? Basically ikut prinsip first in first out. Tapi bagi kes risau susu tak habis membazir dan sebagainya. Bolehlah guna 50%susu fresh dan 50% susu beku. Caranya malam tu keluarkan susu beku dr bahagian beku letak...

Read More

Jadual Simpanan Perahan Susu Ibu (EBM)

Posted by on Aug 27, 2010 in Breastfeeding, Set B | 2 comments

Salam… Mau kongsi2 jadual yang saya buat masa menyusukan Azzalea dulu. Ni pun dok buat revision. Almaklum, si kenit nak keluar bulan November ni (insyaAllah). Jadi nak kena bersiapkan diri juga ni. Mari le kongsi bersama-sama ye. –> Jadual simpanan perahan susu ibu (EBM) Tempat Bayi matang @ cukup bulan Bayi pra-matang @ tidak cukup bulan Suhu bilik 4-8 jam Tidak disyorkan Peti sejuk 2 pintu (bahagian bawah) 48-72 jam 24 jam Peti sejuk 1 pintu (bahagian pembeku) Tidak disyorkan...

Read More

SHAKLEE halal tak??

Posted by on Aug 22, 2010 in Halal | 0 comments

Salam… Dah lama saya dapat email ni. Cik Zuraidah, terima kasih atas informasi anda! Salam,Saya dh bertanyakan hal ini dengan Pn Norhaizam (Training Manager) drpd Halal Industry Development Corporation (HDC), feedback drpd beliau :“Dear ZuraidahIni adalah badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM dan insyaAllah sepanjang pengetahuan saya ianya boleh digunakan sebab JAKIM mengiktiraf badan islam tersebut.Terima Kasih.”Nasib baiklah saya ni kerja ada kena mengena dengan topik...

Read More

Mengapa ESP perlu menjadi pilihan ?

Posted by on Aug 21, 2010 in ESP, Set B | 0 comments

Credit to Hadha ESP adalah supplement yang sangat disyorkan untuk ibu yang mengandung dan ibu yang menyusukan anaknya. Keperluan protien sangat penting dan tidak boleh diabaikan. Shaklee Corporation adalah pengeluar makanan tambahan yang terulung dan yang terbesar sehingga kini. Shaklee ditubuhkan pada tahun 1956 (bahkan penyelidikan dan pengeluaran bermula seawal 1915 lagi) oleh Dr Forrest C Shaklee, seorang pakar bidang dalam pemakanan berkhasiat.So, sebagai pengeluar vitamin TERTUA dan...

Read More

Kekal segar sepanjang hari!

Posted by on Aug 13, 2010 in ESP, Meal Shakes, Performance, Triple Gem | 0 comments

Salam… Alhamdulillah. 3 hari sudah kita berpuasa. Saya kena mengaku bahawa puasa kali ni amat mencabar. Berbanding dengan 3 kali waktu mengandung yang lepas. Mmg saya cepat penat dan sentiasa lapar. Malah sebelum bulan puasa lagi, dari usia kandungan baru masuk 2-3 bulan lagi saya dah kepenatan. Jadi untuk mengatasi rasa penat yang melampau di bulan puasa ni, saya amalkan untuk makan kurma di waktu sahur dan juga minum 1-2 gelas campuran Performance Drink, ESP dan Meal Shake (Triple...

Read More