Kesihatan bermula dari rumah

Posts made in March, 2011

Hasil dari Set B & ESP

Posted by on Mar 30, 2011 in Breastfeeding, ESP, Set B | 0 comments

Ni post yang dicilok dari www.yusrinahata.com Set B & ESP | Bantu penyusuan Salam… Dah lama Cik Yut tak berkongsi cerita pasal Shaklee. Jadi hari ni nak kongsi pasal ESP. Sebenarnya ramai kawan-kawan dok tanya Cik Yut. Selain Set B, apa lagi yang boleh dijadikan sebagai penambah susu. Selalunya Cik Yut akan tanya dulu, apa masalah sebenar diorang? Adakah betul2 susu diorang dah semakin berkurang? Sbbnya mungkin kengkawan ku yang terchenta tu lagi sedang stress. Jadinya susu depa pun...

Read More

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Posted by on Mar 29, 2011 in Umum | 0 comments

Kredit utk Sis Cery Author: Cery | | “..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu…” jadi..persoalan sebenar kat sini ialah…. bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai? Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?… kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya The basic...

Read More

Set B bukan utk ibu yang menyusukan sahaja!

Posted by on Mar 28, 2011 in Alfalfa, Set B | 0 comments

Assalamualaikum wbt Di Facebook, ramai kawan2 saya tanya adakah Set B hanya untuk ibu2 yang sedang menyusukan bayi. Saya jawab, tidak! Ini kerana fungsi alfalfa itu pelbagai, tidak terhad kepada satu tugas sahaja. Mari kita baca sedikit hasil tulisan Cik Arnie mengenai alfalfa. Apakah itu Alfalfa? Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan dan raja segala herba. Ia mempunyai sitem akar yang panjang, iaitu sedalam 20 – 30 kaki ke dalam tanah. Selain kaya dengan klorofil, ia juga...

Read More

Bagaimana saya uruskan susu semasa induksi?

Posted by on Mar 21, 2011 in Breastfeeding, Umum | 0 comments

Salam… Sabor je lah..Panjang ke main tajuknya!! hehehee… ok, camne saya handle EBM sepanjang berkursus?? Saya bawa dua bekas. Satu untuk letak dalam mini bar, satu lagi untuk letak di freezer hotel. Ye lah. masa berkursus adalah 6 hari. Tetapi susu yang diletakkan di dalam mini bar tu hanya tahan 3-4 hari sahaja (bergantung kepada suhu peti ais mini tu!) Selepas 2 hari, saya akan bawa turun bekas ke cafe dan minta mereka masukkan ke dalam bekas yang berada di dalam freezer. Agaknya...

Read More

Supplement bukan untuk penyusuan semata2…

Posted by on Mar 16, 2011 in Breastfeeding, Jurnal Kesihatan | 0 comments

Salam… Post hari kita kena beri kredit pada penulisnya, Kak N Tajuk asalnya ialah : Vitamin memang membantu saya dalam penyusuan Addin dan Nasa. Setiap orang mempunyai pandangan masing – masing terhadap sesuatu perkara bersandarkan kepada keperluan dan kemampuan setiap individu. Ada orang menyatakan tidak perlu ke atas sesuatu perkara atau perlunya seuatu itu pastinya bersebab dan tiada yang betul atau salah kerana kemampuan dan keperluan setiap individu itu tidak sama. Selama...

Read More