Kesihatan bermula dari rumah

March, 2011

now browsing by month

 

Hasil dari Set B & ESP

Ni post yang dicilok dari www.yusrinahata.com

Set B & ESP | Bantu penyusuan

Salam…
Dah lama Cik Yut tak berkongsi cerita pasal Shaklee. Jadi hari ni nak kongsi pasal ESP. Sebenarnya ramai kawan-kawan dok tanya Cik Yut. Selain Set B, apa lagi yang boleh dijadikan sebagai penambah susu. Selalunya Cik Yut akan tanya dulu, apa masalah sebenar diorang? Adakah betul2 susu diorang dah semakin berkurang? Sbbnya mungkin kengkawan ku yang terchenta tu lagi sedang stress. Jadinya susu depa pun merudum le sketkan. Atau depa ada dok pikir hal2 yang berat gitu and perkara tu duduk dalam kepala diorang sampai mengganggu situasi siorang lantas menyebabkan susu berkurang.
Lepas dah selesaikan masalah teknikal dengan teknik-teknik yang betul tapi masih lagi punya masalah, barulah Cik Yut cadangkan ESP. Bukan tak nak sebut terus nama ESP tu. Kalau terus je bagitau, lepas tu kengkawan consume tapi lepas tu susu depa tak bertambah juga, nanti depa salahkan ESP tu. Jadi, bila ada masalah, kita kenalah selesaikan satu persatu. Dah habis cara, barulah kita cari kaedah lain pula.
Oh ye, buat yg belum berkenalan dgn ESP, boleh baca entry yang lepas ni.
Ada gak yg tanya, nape vitamin ada trial pack? Kenapa ESP ke, Performance ke, takde? huuh.. Dulu ESP, depa keluarkan dalam bentuk paket. Jadi senang sket nak bubuh dalam set trial. Tapi sejak depa keluarkan dalam bentuk canister shj..mm.. harap maaf la ye. Cik Yut tak dapat nak sediakan ESP dalam bentuk paket kecil atas sebab2 keselamatan dan kebersihan. Jadi, ESP harus dibeli satu canister. Jangan risau. Satu canister boleh tahan 2-3 bulan, bergantung kepada cara pemakanan. Kalau minum 3-4 kali sehari, dan setiap kali tu 1-2 sudu besar, mmg dalam 2 bulan habis. Jadi, tidak la perlu nak kena beli setiap bulan. Bagi kengkawan yang mmg ada bajet memasing tu, boleh la ambil trial Set B dan ESP. Kalu bajet besar, boleh ambil full set. Sebenarnya full set yang lebih jimat. Tapi ia lebih sesuai untuk pengguna tegar Shaklee mcm Cik Yut. Kalau untuk beginner, trial set lah yang sesuai. Cuba untuk satu bulan. Kalau tiada apa perubahan, bulan berikutnya dah tak perlu beli. >_<
Harga untuk Full Set ialah RM362
Bagi yang tidak berkemampuan, atau punya bajet yang terhad, ini cadangan buat kalian :
Harga bagi trial set dan ESP ialah RM211
Sebarang masalah dan pertanyaan boleh diajukan melalui email ibuaz.shoppea@gmail.com atau melalui SMS di talian 019-2712601.
Korang boleh reki2 testimonial kat blog Kak N. Oh ye, sebarang pembelian yang melebihi RM350 akan mendapat free gift dan juga sebarang pembelian trial set pun ada free gift!
Sebenarnya, korang beli apa pun dari Cik Yut, Insyallah ada free gift nya. Jangan risau >_<
Ok, sampai jumpa lagi!!
Set B & ESP | Bantu penyusuan

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Kredit utk Sis Cery

Author: Cery | |
“..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu…”
jadi..persoalan sebenar kat sini ialah…. bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai? Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?… kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya

The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen
Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg…
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Ostematrix
* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya….. jangan mkn semua sekaligus…dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..
* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya
Macam saya…walaupun dah lama dah stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex,Vita C, GLA Complex @ Vita E ,ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2….. Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekdays je .. Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2….lecitin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe….yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji……kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar…

Terima kasih Sis. Ini contoh jadual untuk makan vitamin Shaklee. Ada org susah nak telan semuanya sekaligus. Ada org pulak jenis susah nak ingat mcm saya ni, telan aje semuanya. Tapi mana yg takleh join sekali tu, kena elakkan lah. Satu belah pagi, satu belah malam. Macam biasa, jgn lupa minum air kosong sebanyaknya, tapi jgn pula terlalu banyak. Lebih kurang 3L tu sedang cukup dah tu. Ok, salam ceria!
—–
Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 019-2712601.

Set B bukan utk ibu yang menyusukan sahaja!

Assalamualaikum wbt

Di Facebook, ramai kawan2 saya tanya adakah Set B hanya untuk ibu2 yang sedang menyusukan bayi. Saya jawab, tidak! Ini kerana fungsi alfalfa itu pelbagai, tidak terhad kepada satu tugas sahaja. Mari kita baca sedikit hasil tulisan Cik Arnie mengenai alfalfa.
Apakah itu Alfalfa?

Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan dan raja segala herba. Ia mempunyai sitem akar yang panjang, iaitu sedalam 20 – 30 kaki ke dalam tanah. Selain kaya dengan klorofil, ia juga merupakan makanan paling lengkap kerana mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar.

Pengamal perubatan herba (herbalists) selalunya akan mengesyorkan Alfalfa untuk pesakit yang kurang nutrisi (malnutrition), lemah (debility) dan sakit berpanjangan (prolonged illness).


Apakah kebaikan Alfalfa?

(1) Terkenal untuk merawat 3 A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

(2) Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Penyakit Usus (Colon disorder)
• Buah pinggang
• Kencing manis
• Melawaskan usus
• Ulcer
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera

(3) Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghadaman
• Pencernaan
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa

(4) Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastrik
• Penyakit kulit (Eczema)
• Kurang darah (Anemia)
• Sembelit
• Badan, nafas dan kaki berbau

(5) Promotes pituitary gland function

(6) Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)

(7) Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.
Memang sangat bagus diambil oleh wanita & para isteri.

(8) As a galactagouge. Bagus diambil oleh ibu menyusu, kerana ia meransang dan menambah pengeluaran susu ibu .



Haaa…no 8 baru untuk ibu2 yg menyusukan bayi. Jadi, Set B juga mmg disyorkan kepada teman2 wanita saya yang belum berkahwin, yang sudah berkahwin tetapi tidak menyusukan dan kepada sesiapa sahaja (termasuk kaum Adam) yang mahukan kesihatan badan yg terbaik!!


—–

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 019-2712601.