Kesihatan bermula dari rumah

April, 2011

now browsing by month

 

Set sesuai ikut keperluan

Cari yg sesuai

credit

Sebagai ‘newcomer’ dalam era pemakanan nutrisi, ramai yang tidak mengetahui tentang vitamin dan mineral yang sesuai dengan dirinya. Ramai yang mungkin ‘tersalah’ ambil vitamin, yang mana tidak mengambil jenis yang tubuhnya benar-benar perlukan. Misalnya seorang yang stress tapi tak ambil b complex. Malah, ramai yang tidak tahu vitamin dan mineral yang sesuai untuk mereka.

Jadi, set vitamin yang mana satukah untuk anda?


Set A (Optimum) – set A ialah set asas untuk kesihatan tubuh badan. Semua orang dewasa, remaja serta warga emas sesuai untuk menggunakan set ini yang terdiri dari Vitalea, B Complex dan Vita-C.


Set B (Breastfeeding) – walaupun set B adalah set penyusuan, namun ia sesuai untuk setiap golongan kerana kebaikan alfalfa yang terkandung dalam set ini adalah sangat banyak (selain penggalak susu). Baca tentang kebaikan alfalfa di link ini. Set penyusuan ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Alfalfa.

Set C (confinement) – set bersalin dan berpantang, khas untuk ibu-ibu yang mementingkan kecergasan untuk menguruskan bayi, mengelakkan meroyan, memulihkan luka serta sesuai untuk penyusuan. Set ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Zinc.


Set C+ Milk Booster – set bersalin dan berpantang sama seperti set C dengan tambahan alfalfa untuk penyusuan.


Set D (skincare) – set penjagaan kulit wajah khas buat mereka yang mengalami masalah kulit. Ia juga adalah set antioksidan bagi mencegah kanser serta kesihatan tubuh badan secara umumnya. Set D terdiri dari B Complex, Vita C dan Vita E.


Set E (breastfeeding & bones) – set E terdiri dari set penyusuan bersama tambahan kalsium. Sesuai juga untuk para wanita bagi mengelakkan osteoperosis. Ostematrix (kalsium) adalah mengandungi vitamin D untuk penyerapan kalsium.


Set F (feminin) – lumrah bagi wanita mengalami pelbagai masalah kewanitaan. Set feminin ini boleh membantu anda mengatasi masalah seperti keputihan, sakit urat dan sendi, keradangan dan sebagainya. Set F terdiri dari Vita E dan Alfalfa.


Set G (5 serangkai) – set untuk mereka yang bermasalah elergi, resdung, asma, gegata, ekzema dan alahan. Ia mengandungi B complex, Vita C dan Alfalfa.


Set H (immune booster) – khas buat mereka yang mengalami masalah imuniti tubuh, misalnya kerap sakit, mereka yang menghidap asma, sering demam dan sebagainya. Nutriferon menguatkan imuniti tubuh. Set ini terdiri dari Nutriferon.


Set J1 – set ini adalah untuk mereka yang hamil trimester pertama (bulan 1-3). Terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Ostematrix.


Set J2 – set kehamilan trimester kedua dan ketiga, mengandungi vitamin dan mineral seperti di atas dengan tambahan Omega Guard.


Buddy Pack – set jimat untuk pasangan suami isteri, kandungan vitamin dan mineral yang sama dengan set B.


Lover’s Pack – khas untuk pasangan suami isteri bagi menghangatkan lagi hubungan anda. set yang sama dengan Buddy pack, tambahan vita E.



Cari yg sesuai

Kulit cantik dengan Vitamin E

Kulit cantik | Makan Vit E
Credit 

Vitamin E adalah vitamin larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot. Namun, yang menariknya vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.

Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols. Akan tetapi, komponen yang mempunyai nilai ) dalam IU seperti gamma-tocopherols adalah penting dalam menjana antioksidan.



KHASIAT VITAMIN E

  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  • Anti oksidan.
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Menyelesaikan masalah kelesuan.
  • Mengurangkan risiko parut yang besar.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak

Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.



Kulit cantik | Makan Vit E

Kurus?? Apa rahsianya?

Rahsia kurus | Bf & Lecithin


Salam


Hari tu, saya sempat membuat penghantaran set Super Saver Buddy Pack kepada teman saya, Su. Sebenarnya yg beli ialah teman Su. Tapi disebabkan temannya solat, jadi Su yg turun ke bawah untuk ambil set tu. Kami ni selalu berhubung melalui telefon atau pun SMS. Sekali-sekala sahaja bertemu. Bila kali terakhir kami bertemu? mmm saya sudah lupa!! Maaf ye Su!!


Bila Su nampak saya, dia terus jerit. 


“Yut, kenapa kau dah kurus!!”
“Kau tensen ke??”
“Byk masalah??”


Amboi minah ni, ambil perhatian sungguh. Banyak sungguh soalan dia.. Heheee.. Saya pula tak terjawab soalan2 cepumas Su tu tadi. Kalau ikutkan mmg nak cerita panjang, tapi saya menumpang berhenti di kawasan orang. Jadi perlu cepat sebelum dihalau pergi. Saya hanya jawab, saya ok, tiada masalah, semua baik2 aje!


Heheee.. Tapi dalam hati dah kembang setaman dah. Orang kata kita kurus, mestilah suka kan. Esoknya. pagi2 seperti biasa di pejabat, saya akan buka email dulu. waaaah.. Syoknya! 




haaa.. Tgk-tgk! Tak syok ke dapat email camtu.. heeee… Semalam punya kembang pun belum suruh, hari ni Si SU hantar email kasi puji lagi.. Sabar je lah.. Macam sebelum kahwin! Su dah kenal saya dari masa belajar di universiti dulu. Kami main hoki sesama. jadi harus le Su tahu bentuk badan saya dulu camana kan..

Su, kalau kau baca blog aku ni, ni rahsianya. Tapi kau boleh mula pakai lepas kau bersalin nanti ye! Jadi kena sabar le sikit!..

1. Menyusu badan – Disebabkan Su berjumpa dgn saya slps saya bersalin, jadi haruslah kerana menyusu badan menjadi faktor bgmn saya boleh kurus. 9 bulan lemak disimpan semasa mengandung, jadi kita kena bakar balik dengan menyusukan bayi kita.

2. Rutin harian – Bersenam?? ish… Rutin harian adalah naik turun tangga setiap hari, setiap pagi sebelum pergi kerja. Kami anak-beranak tidur di tingkat atas. Bila pergi kerja, 3 beradik ni lena lagi. Jadi mak paknya kena turun naik beberapa kali utk bawa mereka turun. Mmg berpeluh. Baru sudah mandi, belum smp tempat kerja, badan dah berpeluh2 dah..

3. Menjaga pemakanan – Saya kuat makan sebenarnya. Tapi saya lebih selesa utk makan sekadar mengisi perut shj. Bukan ikut nafsu (w/pun selalunya mmg berselera tgk lauk pauk tu) Selalunya petua ni saya buat utk sarapan pagi, dan tengahari. Kalau makan malam, mmg gagal. Lagilah kalau masak sendiri. Mesti habsi segala nasi dan lauk yg ada!

4. Makan Lecithin – Ni antara salah satu senjata saya utk kurus. Saya akan ambil 3 biji sehari sebelum tidur. Maksimum pengambilan ialah 6 biji sehari. Tapi saya rasa sudah memadai utk saya ambil 3 biji sehari.

Sebenarnya, bukan Su shj yg tegur. Ada juga beberapa rakan di pejabat yg tegur. Tapi selalunya, kalau ada yg tegur, saya akan jawab ni ialah antara kebaikan menyusukan si kecil anda! Nak buat promosi penyusuan lah katakan.. heheee.. Ini juga bermaksud misi saya telah berjaya!!wahahaha.. lagilah saya suka. Maaf ye kawan2, saya sgt teruja ni.


Rahsia kurus | Bf & Lecithin


Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 019-2712601