Kesihatan bermula dari rumah

January, 2012

now browsing by month

 

Makanan tambahan buat si kcil

Semakin hari, masa berlalu dengan pantas. Anak-anak dulu kecil, kini dah besar. Pjam celik, pejam celik Azyana dah berusia enam tahun. Ibunya pula terkejar-kejar untuk menguruskan semua anak-anak. Bahagian yang paling bermasalah buat ibu ialah bahagian makan.

Warna merah sikit tak mahu makan. Nampak sayur sikit, tak mahu makan. Adoooi, botak rambutnya, Memilih betul anak-anak ni. Tapi dalam kebanyakan masa, saya masak juga dan cuba untuk ajar mereka untuk tidak terlalu memilih. Dalam hidup kita sentiasa perlu membuat pilihan tetapi ada keadaan di mana memilih boleh membahayakan! >_<

Disebabkan mereka kurang sedikit untuk makan apa yang berada di atas meja, jadi saya beri makanan tambahan. Tambahan ya. Bukan menggantikan makanan. Kedua beradik ni gemar untuk makan Vitamin C. Apabila mereka kurang sihat, laju saja mereka mencapai Vitamin C yang berada di atas alamari.




Selain Vit C, saya bancuhkan Meal Shakes buat mereka. Satu hidangan = 1/3 keperluan vitamin asas, protin, galian, galian surih (trace minerals), dan 3 gm serat. 

Apa yang terdapat di dalam Meal Shakes?

1. Kalori

Ada 120 kalori dalam Meal Shake Shaklee. Jika anda membuat ‘shake’ dengan susu rendah lemak, kalorinya sekitar 240 kalori. Jika anda mencampurkan mealshake dengan ‘whole milk’ anda akan mendapatkan kalori sekitar 330 kalori.

2.Lemak

Mealshake Shaklee hanya mengandungi 0.5 g lemak , sebelum ditambah susu. 

3.Karbohidrat

Ada 23gm karbohidrat  dalam 1 / 4 cawan Mealshake. Untuk satu bahagian mengandungi 3gm serat. Ada 18gm gula dalam satu hidangan Mealshake. Apabila susu ditambah, tahap karbohidrat dan gula akan meningkat.

4.Protein

Untuk 1 / 4 cawan,  campuran Mealshake mengandungi 7gm protein. Selepas anda mencampurkannya dengan susu, kandungan protein akan meningkat secara signifikan. Dalam beberapa kes, akan berlipat ganda, bergantung pada jenis susu anda tambah.


5.Vitamin

 Mealshake mengandungi 12 vitamin penting. Untuk setiap satu hidangan, anda akan mendapatkan ,  25 peratus vitamin A, 30 peratus vitamin B6, 20 peratus vitamin B12, 30 peratus vitamin C, 10 peratus vitamin D, 35 peratus vitamin E, 30 peratus daripada thiamin, 10 peratus riboflavin, 35 peratus niacin, 35 peratus folat, biotin 35 peratus dan 30 peratus asid pantotenat.


6.Mineral

Ada 11 mineral penting yang ditemui dalam campuran Mealshake. Untuk satu hidangan, anda akan mendapat  20 peratus kalsium, 35 peratus daripada besi, 15 peratus daripada fosforus, 25 peratus daripada magnesium, 30 peratus zinc, 35 peratus daripada selenium, 35 peratus copper, 35 peratus manganese dan 35 peratus molibdenum. Satu bahagian juga mengandungi 80mg natrium dan 275mg kalium.


Read more: http://www.livestrong.com/article/278984-shaklee-shakes-nutrition-information/#ixzz1MIGRlAzf

MealShakes juga sangat sesuai buat mereka yang tidak menggemari pil. Bancuh dan minum!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * 


Sebarang pertanyaan dan konsultansi boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.

Kenapa PERLU ambil suplemen?

Tajuk post ni agak keras. Buat mereka yang anti-suplemen, confirm makin mencebik kat Cik Yut. Paling koman pun, sebakul sumpah seranah depa collect bagi I. Hahaha.. Tak kenal maka tak cinta. Kalau tak dibuka mata hati, tengok dengan biji mata pun tak nampak.

Seperti tajuk post, KENAPA PERLU AMBIL SUPLEMEN?

Sekiranya, anda mempunyai kehidupan berikut :

1. Anda menetap di kawasan yang penuh dengan tumbuhan hijau.
2. Anda merupakan seorang peladang, tanam dan makan sendiri sayuran anda.
3. Anda merupakan seorang penternak – bela sendiri lembu, kambing, ayam dan itik.
4. Anda merupakan seorang yang mengamalkan senaman setiap hari.

Sekiranya anda memenuhi keempat-empat kriteria di atas, YA anda tidak memerlukan suplemen!

Hahahaha… Dapat ke lulus kesemua kriteria di atas? Dah tentu tidak. Hampir kesemua kita menetap di kawasan hutan batu. Kawasan yang penuh dengan batu bata. Kawasan yang penuh dengan asap. Hampir kesemua kita juga tidak bekerja sebagai peladang dan penternak, hatta nelayan. Dan jarang juga antara kita yang rajin nak pi bersenam.
 
Itu baru tempat kediaman dan mengenai bahan yang kita makan. Confirm ke kita haiwan tu haiwan organik yang dibela tetapi dapat lepas bebas menikmati isi alam, bukan haiwan yang disuntik dengan hormon untuk digemukkan atau dicepatkan proses kematangannya. Anda yakin? Entah berapa bilangan nutrisi yang tinggal dalam haiwan tu? Tu baru satu. Kemudian, haiwan tu disembelih dan sayuran itu diproses untuk penghantaran ke pasar borong atau pasaraya. Ya, mereka kata mereka ambil kira untuk menjaga tahap kebersihan dan menjaga kandungan nutrisinya. Tetapi tanpa sedar, kita sudah kehilangan hampir separuh dari zat yang terdapat di dalam daging dan sayuran itu apabila kita membelinya.

‘Food supplement’ atau makanan tambahan bukan lagi pilihan sebenarnya. Boleh dikatakan ia menjadi keperluan di dalam setiap rumah. Lebih-lebih lagi sekiranya :
– anda seorang yang overweight
– anda seorang perokok tegar
– atau pun anda tinggal bersama si perokok tegar
– anda terdedah kepada bahan-bahan kimia
– suka sangat makan jajan
– tak suka sangat makan sayuran dan buahan
– anda seorang yang kurang bersenam
– suka makan makanan segera yang tinggi lemak dan kolesterolnya

Jangan menidakkan lagi apa yang berlaku pada diri anda. Ya, makanan tambahan tidak semestinya dalam bentuk pil. Tetapi sekiranya anda tidak dapat menjumpai makanan yang berkhasiat yang anda yakin kandungan nutrisinya tidak hilang hampir 50%, maka pengambilan makanan tambahan menerusi pil atau bancuhan adalah jawapannya. 

Saya tidak memaksa anda untuk terus ke farmasi dan membeli keperluan suplemen anda. Saya hanya mahu anda membaca dengan hati yang terbuka. Membaca dengan lapang dada tanpa sebarang prejudis. Tetapi sekiranya anda masih lagi mempunyai masalah untuk menyerap informasi atau tulisan ini, saya mohon anda hubungi saya terus ya!

Setakat ini dulu. Nanti kita sambung lagi.


Sebarang pertanyaan dan konsultansi, boleh diajukan melalui email ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau sms kan kepada saya 019-2712601.

Suplemen dalam Penyusuan

Assalamualaikum wbt.

Sehari dua ni saya berfikir panjang. (panjang sangat ke? heee) Mengapa terdapat rakan-rakan saya dalam penyusuan seakan protes terhadap food suplement? Apabila sebut suplemen aje, yang keluar dari mulut mereka ialah Shaklee. Sebut aje, Shaklee. Seakan, suplemen = Shaklee! hahaha…. Dah tak boleh bayang benda lain dah! (Alang-alang dah terbayang Shaklee, apa kata cuba dan rasakan kelainannya…)

Suplemen bermaksud tambahan, menambah. Cuma bila kita menyebut ‘suplemen’ ia sudah sinonim kepada food supplement. Walhal, apa-apa yang ditambahkan kepada sesuatu yang asal itu,itu sebenarnya adalah suplemen.

Penyusuan seharusnya ringkas dan tidak menyusahkan. Bahkan ia sememangnya menjimatkan. Ops, ni pada masa dahulu, YES ia menJIMATkan. Namun dalam keadaan sekarang di mana ibu-ibu bekerja, bekerjaya dan kemudian perlu berperang di dapur dan menguruskan hal rumahtangga, ia tidak lagi menjadi mudah, ringkas dan menjimatkan. Penyusuan telah menjadi lebih kompleks. Ia juga merumitkan apabila berkaitan dengan situasi mengepam dan menguruskan susu perahan. Ia telah menjadi MAHAL apabila si ibu perlu membelanjakan sejumlah wang untuk membeli pam, freezer, botol-botol untuk menyimpan susu perahan!

Apa yang saya sebutkan tadi, itu ialah SUPLEMEN dalam penyusuan.Sebetulnya penyusuan = bayi + emak (mulut bayi + payudara emak). Sekarang? Adakah ia masih lagi asli? Ops, saya tidak membangkang anda untuk mendapatkan alatan di atas kerana saya turut menggunakannya. Saya hanya menerangkan maksud suplemen sahaja. Namun, keMAHALan penyusuan itu tidak berhenti di sini. 

Si ibu tadi berjalan meronda-ronda di Kuala Lumpur. Tiba-tiba, si kecil minta disusukan dan si ibu berasa panik kerana dia tidak biasa menyusukan si kecil dikhalayak, hatta di rumah sekalipun sekiranya terdapat tetamu di rumah. Jadi si ibu perlukan sesuatu untuk menutup situasi itu. Penggunaan nursing cover dirasakan perlu untuk dirinya! Dah, keluar duit lagi!! Ini juga merupakan suplemen untuk situasi ibu ini.


Jadi, mengapa Cik Yut nak cadangkan produk Shaklee sebagai salah satu suplemen dalam penyusuan?? Sebelum itu, ia TIDAK WAJIB. Ia adalah keperluan mengikut situasi.

Ada ibu yang terlalu sibuk dengan kerjanya sehingga lupa kepada waktu makan. Ada ibu yang terlalu sibuk menguruskan hal rumahtangga sehingga lupa untuk menguruskan dirinya sendiri. Padahal, ibu adalah tunjang dalam keluarga. Ya, suami adalah ketua, tetapi nadinya ialah isteri. Seorang ibu dan isteri seharusnya mengutamakan juga keperluan dirinya. 

Dari rancangan Dr Oz, beliau mengatakan,hasil dari kajian yang dilakukan terhadap care-taker, sememangnya mereka (care-taker) kurang prihatin terhadap diri sendiri. ibu juga seorang care-taker, menjaga suami dan anak-anak! Jadi,pikir-pikirlah sendiri….

Nanti saya sambung lagi. Perlu layan Azzalea yang terjaga dari tidurnya.



Sebarang pertanyaan dan konsultansi, boleh diajukan melalui email ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau sms kan kepada saya 019-2712601.