Kesihatan bermula dari rumah

Posts made in January, 2012

Makanan tambahan buat si kcil

Posted by on Jan 18, 2012 in Chewable Vit C, Meal Shakes | 0 comments

Semakin hari, masa berlalu dengan pantas. Anak-anak dulu kecil, kini dah besar. Pjam celik, pejam celik Azyana dah berusia enam tahun. Ibunya pula terkejar-kejar untuk menguruskan semua anak-anak. Bahagian yang paling bermasalah buat ibu ialah bahagian makan. Warna merah sikit tak mahu makan. Nampak sayur sikit, tak mahu makan. Adoooi, botak rambutnya, Memilih betul anak-anak ni. Tapi dalam kebanyakan masa, saya masak juga dan cuba untuk ajar mereka untuk tidak terlalu memilih. Dalam hidup...

Read More

Kenapa PERLU ambil suplemen?

Posted by on Jan 16, 2012 in Jurnal Kesihatan, Suplemen | 0 comments

Tajuk post ni agak keras. Buat mereka yang anti-suplemen, confirm makin mencebik kat Cik Yut. Paling koman pun, sebakul sumpah seranah depa collect bagi I. Hahaha.. Tak kenal maka tak cinta. Kalau tak dibuka mata hati, tengok dengan biji mata pun tak nampak. Seperti tajuk post, KENAPA PERLU AMBIL SUPLEMEN? Sekiranya, anda mempunyai kehidupan berikut : 1. Anda menetap di kawasan yang penuh dengan tumbuhan hijau. 2. Anda merupakan seorang peladang, tanam dan makan sendiri sayuran...

Read More

Suplemen dalam Penyusuan

Posted by on Jan 13, 2012 in All About Shaklee, Breastfeeding | 0 comments

Assalamualaikum wbt. Sehari dua ni saya berfikir panjang. (panjang sangat ke? heee) Mengapa terdapat rakan-rakan saya dalam penyusuan seakan protes terhadap food suplement? Apabila sebut suplemen aje, yang keluar dari mulut mereka ialah Shaklee. Sebut aje, Shaklee. Seakan, suplemen = Shaklee! hahaha…. Dah tak boleh bayang benda lain dah! (Alang-alang dah terbayang Shaklee, apa kata cuba dan rasakan kelainannya…) Suplemen bermaksud tambahan, menambah. Cuma bila kita menyebut...

Read More

Mencari posisi terbaik!

Posted by on Jan 10, 2012 in Breastfeeding | 0 comments

Posisi penyusuan dan pelekapan bayi ketika penyusuan juga merupakan elemen penting dalam menjadikan penyusuan ibu berjaya selepas si ibu belajar mengenai dirinya. Untuk itu, hari ini kita cuba lihat beberapa posisi asas. Empat posisi yang disebut di atas ialah : 1. Cradle hold   2. Cross-cradle hold 3. Football hold 4. Lying down Dalam keempat-empat posisi di atas, saya menggemari posisi terakhir. Kerana sebaik menyusu, anak-anak lebih senang untuk terus lena. Oleh sebab itu, saya tidak...

Read More

Support Group Meeting : Penyusuan Ibu Ketika Hamil

Posted by on Jan 9, 2012 in Breastfeeding | 0 comments

Di copy dari mamayangcekal.com Salam Sebagai pembuka tirai pada tahun 2012, Moms Basic ingin mewar-warkan SGM pertama yang akan berlangsung di : Tarikh : 29 Januari 2012 (Ahad) Masa : 9.30 pagi – 12 tengahari Tempat : Moms Basic, 21F, S.U Mall, Saujana Utama, Sg. Buloh, 47000 Selangor Tajuk : Persediaan Penyusuan Ibu Ketika Hamil – Persediaan Ketika Hamil – Persediaan Selepas Kelahiran SGM ini boleh dihadiri oleh sesiapa sahaja yang ingin berkongsi perjalanan penyusuan...

Read More