Kesihatan bermula dari rumah

March, 2012

now browsing by month

 

Tak suka minum air masak, apakata cuba ni…

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * 


Dikalangan kita pasti ada yang tidak gemaruntuk minum air masak atau air kosong. Kalau minum,nanti mesti rasa meloya je. Pastu letak tepi je cawan tu. Padahal, air masak tu yang membantu untuk mencuci buah pinggang kita. Sebelum ini, di Shaklee ada Best Water. Kemudian ia diganti dengan Get Clean Water Pitcher.

MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER 

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat?
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya! 
Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik 
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: 
Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar. 
Sumber : Shaklee Malaysia
Sebarang pertanyaan dan konsultansi mengenai produk boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.

Memahami kepentingan untuk mengepam

Alhamdulillah. Syukur. Semakin ramai ibu-ibu sudah menyedari kepentingan penyusuan. Ya, ramai yang sudah mengetahui khasiat dan kebaikannya penyusan ibu terhadap ibu, terhadap si anak dan juga terhadap keluarga. Namun disebalik ramai ibu yang sudah menyusukan, berapa ramai pula ibu yang benar-benar mahu menyusukan kerana memahami kepentingan ini? Berapa ramai pula yang menyusukan kerana terikut-ikut dek kerana ramai rakan di tempat kerja mereka menyusukan anak mereka dan mereka takut dikatakan ibu yang jahat?

Disebabkan itu, ramai juga ibu yang tidak memahami sepenuhnya mengapa perlu untuk memerah susu di tempat kerja atau pun apabila mereka berada jauh dari si kecil. Walaupun saya sering menekankan untuk menyusukan secara terus untuk mengekalkan ikatan (bonding) di antara si ibu dan si anak, namun apabila si ibu berjauhan dari si kecil, proses penghasilan dan pengeluaran susu harus tetap berlaku bagi memastikan ia tidak terhenti dan seterusnya menyebabkan gangguan terhadap penghasilan dan pengeluaran susu.

Kenapa perlu memerah?

Bayangkan anda berada 24jam dengan si kecil dan si kecil menyusu setiap 2 jam. Jadi berapa kali penyusuan berlaku dalam sehari? Ya,ia berlaku sebanyak 12 kali. Dan proses ini telah berlaku selama 1 bulan. Dan otak manusia yang pintar itu telah merakam keadaan ini dan menjalankan proses secara automatik. Setiap 2 jam susu telah tersedia untuk diminum oleh si kecil.

Dan kemudian, si ibu kembali bekerja. Dari jam 7 hingga 6 petang, waktu si ibu bergerak keluar dan kembali semula ke rumah. Berapa jam sudah berlalu? Hampir 12 jam. Dan si kecil sudah kehilangan 6 kali waktu menyusunya. Proses yang berlaku sebelum ini terganggu. Dan si ibu pula hanya memerah sebanyak 3 kali sepanjang tempoh itu. Dan apa yang berlaku selepas itu?! Si ibu mula mengalami enggorgement. Dan apabila keadaan ini berulang ulang sepanjang minggu, FIL. Berlaku dan menyebabkan penghasilan susu tidak lagi berlaku setiap 2 jam. Ia akan mengikut tempoh baru yang dibuat oleh si ibu tadi.

Langsung, apa yang akan berlaku lagi? Ya, si ibu mendapati penghasilan susunya terganggu dan ia semakin berkurangan. Ia sebenarnya kurang disebabkan otak mendapat signal bahawa si kecil tidak lagi menyusu setiap 2 jam, tetapi si kecil hanya menyusu setiap 4 jam. Jadi perubahan ini yang menyebabkan penghasilan tidak sekerapa sebelum ini.

Ya, tidak semua ibu mampu untuk memerah setiap 2 jam. Namun, sekiranya si ibu berkesempatan untuk melakukan sekerapnya, lakukanlah. Proses memerah itu ibarat waktu si kecil menyusu, dan bayangkan juga si kecil ada bersama anda ketika sesi memerah itu supaya si ibu lebih tenang dan ia dapat membantu melancarkan pengeluaran susu.

Sampai di sini dahulu! Salam sayang buat semua ibu!

Set vitamin untuk Perokok tegar

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * 


Pada masa sekarang ni, tidak hanya orang lelaki sahaja yang merokok. Bahkan ada juga wanita yang merokok. Pastu, bukan hanya orang yang merokok aja yang akan dapat penyakit. Orang yang tidak merokok tetapi berada berdekatan dengan perokok pun boleh mendapat masalah kesihatan. Orang ni dipanggil perokok sekunder.
Jom kita baca sekilas info tentang apa yang dimaksudkan dengan “Perokok Sekunder”?

Perokok Sekunder
– Orang yang terdedah kepada asap rokok sekurang-kurangnya 15 minit dalam tempoh 2 hari seminggu.
– 30% risiko kanser paru-paru dan penyakit jantung.

(Wanita)
(Kanak-kanak)
  • mudah terkena serangan athma
  • sakit paru-paru / jangkitan paru-paru
(Kawan-kawan)
  • batuk
  • sakit mata
  • sakit kepala
  • serangan jantung
  • athma


Seorang perokok mempunyai kadar pengoksidaan dalaman dan radikal bebas yang sangat tinggi. Dikatakan lebih satu trilion radikal bebas terhasil dalam setiap sedutan. Banyaknya! Jadi, mereka memerlukan lebih antioksidanberbanding orang biasa.


So, kita tengok pula set vitamin yang sesuai untuk perokok :

Vitalea
B Complex
Vita C
Vita E
 

atau 

Vivix (Vivix ni memang antioksidan yang power)




Sebarang pertanyaan dan konsultansi mengenai penyusuan dan produk boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.