Kesihatan bermula dari rumah

March, 2015

now browsing by month

 

Sesi cross sharing di JB

6 Mac yang lalu, ke JB. Untuk buat sesi cross coaching. Kenapa cross? Sebab sesi ini dianjurkan oleh Leader dari grup lain, dan speaker-speakernya pula dari grup lain.


Displaying IMG-20150306-WA0009.jpg
Ada juga anak cucu yang dapat hadir. Alhamdulillah.
Displaying IMG-20150307-WA0001.jpg 
Apa CikYut bebelkan? Hahahaha… Yang datang saja yang tahu!
Displaying IMG-20150307-WA0002.jpg



Posing juga dengan sideline tercinta!

Displaying IMG-20150307-WA0000.jpg

Kurang air boleh sebabkan sembelit!

Cuaca panas terik dijangka akan melanda Malaysia sehingga penghujung April. Waktu yang paling panas yang dilaporkan ialah antara jam 2-4 petang. Namun begitu, apa yang CikYut nampak, di Kuala Lumpur dan sebahgian kawasan di Selangor ni, siangnya panas. Tetapi akan hujan lebat menjelang petang. Panasnya memang yang ketara panas.



Kenapa CikYut sebut ketara panas? Terlalu panas sehingga CikYut mendapat sembelit. Atau pembuangan adalah tidak seperti biasa. Walhal, saya tak ke mana-mana dan consume air masak juga lebih dari biasa.


Hangpa tengok chart di bawah ni..



Sepanjang satu minggu, dok sembelit. Pelik sungguhla hai. Air dah banyak minum. Pasaipa boleh jadi sembelit gak. Lepas tu, baru teringat kat Performance Drink!! Hihihi.. Time dah parahla kan baru nak ingat.

Dengan bantuan Performance Drink dan makan buah-buahan, barulah stool CikYut dapat kembali kepada keadaan asal. Bukan itu saja, dua tiga hari gak la terOVER lawas!! Hahahaha… Gamaknya seminggu lepas tu susah sangat nak membuang, semua pun tersimpan. Bila dah lawas, perut yang membuncit tadi juga KEMBALI KEMPIS! 


Performance tu CikYut bancuh kaw-kaw punya. Satu liter air dengan 4 senduk Performance. MasyaAllah!! Rasanya memang rasi dengan tekak. Sekarang takde dah nak bancuh ala-ala je. Ni kawan SID la yang bagitau ni. Memang mengancam rasanya.


Haaa.. Kalau korang rasa ala-ala nak sembelit atau dah sembelit, boleh pekena Performance Drink ni aaa… Memang membantu banyak. Badan kurang dehidrate, senang untuk membuang plak tu!




Breastfeeding Sharing di Alam Maritim

Lama dah bercuti dari dunia penyusuan. Ya.. Dua tahun rasanya. Dari mengandungkan Azmie sehingga dia dah berumur satu tahun tiga bulan. Kali ni terasa perlu bergerak semula. Walaupun dalam skala kecil, lebih ramai ibu sebenarnya yang mahukan informasi. Sememangnya banyak informasi yang boleh kita dapat dari internet. Tapi belum tentu informasi itu sesuai dan benar.


Saya belum mengikuti kursus penyusuan 40 jam dan juga bukan seorang IBCLC. Maka setiap aktiviti saya tidak mempunyai sebarang bayaran. Melainkan ada yang sudi nak bayarkan duit minyak saya. Hihihihi. Saya hanya seorang ibu yang telah menyusukan tiga orang cahayamata. Seorang rakan yang telah mengikuti kursus 20 jam dan kursus di bawah kelolaan MBFPC. Dan saya hanya seorang yang mencintai dunia penyusuan. Hanya mahu melihat lebih ramai ibu menyusukan bayi mereka. Itu sahaja.


Maka, atas sebab itu. Saya bertanya kepada ‘cucu’ saya sama ada bolehkah saya mengadakan sesi perkongsian ini bersama rakan-rakan sepejabatnya. Alhamdulillah. Saya terima maklumat positif. Maka, pada hari Jumaat lepas, saya ke Alam Maritim untuk melakukan perkongsian ini.



Nampak macam saya buat kelaskan. Tapi sebenarnya tidak. Itu sebab nak mulakan majlis dan saya banyak menulis input di papan putih, maka saya berdiri aje.



Tajuk perkongsian kali ini ialah mengenai persiapan. Ada 3 orang bakal ibu dan 5 orang ibu dalam sesi ini. Maka kita cungkil persiapan ibu-ibu untuk dijadikan panduan kepada bakal ibu.



Bersama cucu Shaklee saya, Suhailyn.



Seronok betul rasa apabila dapat bercerita, berkongsi, dan mencungkil pengalaman dari ibu-ibu ini. Mereka yang hadir sangat memberi kerjasama yang menggalakkan. Selesai sesi ini, kami mengadakan sesi pemeriksaan kesihatan, check BP dan BMI. Masing-masing teruja nak check! 


Terima kasih staf Alam Maritim. Sudi-sudilah untuk terima saya lagi ye!


Anda mahu duduk berkumpul dan berkongsi pengalaman anda bersama rakan-rakan lain? Boleh hubungi saya.