8 sebab untuk TIDAK menggunakan lampin pakai buang

Kita akan bincangkan kenapa anda semua perlu berhenti guna lampin pakai buang dan mula menggunakan lampin kain.

1. Bahan yang digunakan

Adakah anda tahu apakah bahan yang digunakan untuk menghasilkan lampin pakai buang? Adakah syarikat pengeluar ada memberitahu bahan apakah yang mereka gunakan untuk menghasilkan lampin pakai buang itu? Tidakkah anda ingin mengambil tahu apakah bahan yang digunakan? Bayangkan selama dua tahun, bahan yang BERISIKO memudaratkan berada di bahagian punggung anak anda.

2. Lampin pakai buang terdiri dari plastik dan bahan bertoksin

Walaupun syarikat pengeluar tidak mendedahkan bahan apakah yang digunakan untuk menghasilkan lampin pakai buang, ujian menunjukkan campuran bahan dan bahan yang boleh dipersoalkan. Lapisan permukaan biasanya dibuat dari lapisan polietilena, yang pada dasarnya adalah penutup plastik yang diperoleh dari gas asli atau petroleum. Lapisan dalam terdiri daripada polipropilena, polimer termoplastik yang bertujuan menyerap air. Ia dihasilkan dari gas propilena.

Lapisan tengah terdiri dari pusat penyerap yang terbuat dari pulpa kayu yang diputihkan, ia dibuat dari gabungan serat kayu lembut dan bahan kimia sehingga memberikan ketebalan dan daya serap. Selain itu, ia juga mempunyai sodium polyacrylate yang merupakan serbuk penyerap super yang mampu menahan 30 kali jisimnya setiap gram semasa berada di dalam air. Walaupun dikategorikan sebagai bahan toksik, lampin sekali pakai mengandungi hingga 5 gram.

Bahan lain yang digunakan adalah pewarna sintetik untuk pewarnaan, membuat gambar dan juga penunjuk kelembapan. Sebilangan besar lampin disediakan menggunakan pewarna seperti Disperse Blue 106 dan Disperse Yellow 3 yang datang dengan kecenderungan menyebabkan ruam dan reaksi yang meningkat terhadap alergen. Untuk memburukkan lagi keadaan, lampin pakai buang mengeluarkan pelepasan kimia yang dapat disedut oleh bayi.

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 1999 untuk menentukan kesan pendedahan berulang pada pernafasan dengan menggunakan tikus makmal menunjukkan pelepasan kimia trikloretilena dan toluena. Pendedahan berterusan terhadap bahan kimia tersebut boleh membawa maut pada saluran pernafasan bayi dan boleh menyebabkan keadaan seperti asma.

3. Lampin pakai buang menghasilkan BANYAK sampah

Ya. Satu hari minima 12 keping digunakan. Bayangkan selama 2 tahun penggunaannya, ia menjadi 8,760 keping. Dan sekiranya si kecil belum lagi memulakan toilet training sehingga ia mencecah usia 3 tahun, angka ini akan bertambah menjadi sehingga 13,140 keping… Pengsan!! Dan bayangkan berapa ramai bayi yang ada di sekeliling kita.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2013 menunjukkan bahawa jumlah lampin pakai buang yang dibuang berjumlah 3.6 juta tan pada tahun itu sahaja, yang sama dengan sekitar 20 bilion pakai buang. Lampin pakai buang adalah sampah kerana tidak dapat digunakan kembali atau kompos. Pakar juga tidak tahu berapa lama masa yang diperlukan untuk menguraikannya kerana lampin seperti itu tidak ada dalam jangka masa yang lama bagi orang untuk mengikuti proses tersebut. Walaupun begitu, dianggarkan lampin pakai buang boleh mengambil masa antara 200 hingga 500 tahun untuk menguraikannya.

4. Bahan kimia bocor ke persekitaran

Berjuta-juta lampin pakai buang yang terkumpul di tempat pembuangan sampah mula meresap ke dalam tanah dan air dan membocorkan bahan kimia berbahaya – yang digunakan semasa pengeluarannya. Dioksin yang terdapat dalam lampin juga merupakan pencemar organik berterusan (POP). Ia boleh terkumpul di dalam tubuh dan menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan pada ekosistem dan organisma daratan.

Ini kerana POP tidak mengurai selama-lamanya. Bahan kimia tambahan yang dikenal pasti dalam lapisan luaran dan pita pelekat pada sebilangan jenama lampin pakai buang adalah trubutyltin dan phthalates. Ia adalah gangguan endokrin yang sangat berbahaya bagi organisma akuatik. Ia juga memerlukan masa untuk mengurai, bertahan di persekitaran selama kira-kira tiga puluh tahun. Adakah anda tahu bahawa phthalates boleh menyebabkan anak lelaki berubah sifat kelakiannya?

5. Lampin pakai buang MAHAL

Sekeping lampin pakai buang boleh berharga dari RM0.20 ke RM0.50 bergantung kepada jenama yang digunakan. Sekiranya satu hari menggunakan 12 keping, maka anda telah mengeluarkan belanja RM850 sehingga RM2000 setahun. Manakala, bagi penggunaan cloth diaper adalah sebaliknya. Walaupun pada awalnya, untuk membeli sekeping cloth diaper bermula pada harga RM20 dan boleh mencapai sehingga RM100 sekeping, namun minima yang diperlukan ialah sebanyak 20 keping sahaja.

Berdasarkan harga minima, anda akan membelanjakan paling kurang RM1000 untuk menyediakan cloth diaper ini secara lengkap (Aku tak beli sekaligus, biasa beli sikit-sikit dan guna lampin kain biasa dulu). Tapi belanja ini akan berhenti di situ. Cloth diaper boleh digunakan sehingga si kecil berumur 3-4 tahun! Ini bermaksud, anda hanya mengeluarkan bajet pada satu-dua bulan pada tahun pertama dan dapat BERJIMAT sehingga tahun ke empat!

6. Menyebabkan ruam

Pemakaian lampin pakai buang yang terlalu lama pada satu masa boleh menyebabkan ruam dan alergi pada kulit punggung bayi. Ini terhasil disebabkan dari najis dan air kencing bayi. IOa juga boleh berlaku disebabkan pelepasan bahan kimia di dalam lampin pakai buang itu. Sekiranya ia tidak dirawat segera, kulit punggung atau bahagian kemaluan bayi akan rosak teruk.

7. Boleh menyebabkan barah dan kemandulan

Atas sebab yang sama seperti di atas, pemakaian lampin pakai buang boleh menyebabkan barah dan kemandulan.

8. Latihan ke tandas menjadi lebih sukar

Apabila si anak telah selesa dengan lampin pakai buang, maka kita akan ambil masa sedikit untuk mengajar si anak untuk belajar membuang di tandas. Berbanding apabila si anak menggunakan lampin kain, dia telah mempunyai sensitiviti terhadap kelembapan lampin dan akan segera meminta untuk disalin. Jadi ini akan membantu proses membuang di tandas berlaku dengan lebih cepat tanpa macam-macam karenah.

Cukuplah 8 sebab. Semoga ia boleh membuka mata semua orang. Kita terlalu memikirkan tentang keselesaan kita sahaja. Tapi kurang untuk memikirkan tentang kesejahteraan alam sekitar, kesejahteraan makhluk ALLAH yang lain.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.