Kesihatan bermula dari rumah

Posts by admin

Prinsip Asas Penyusuan

Posted by on Nov 7, 2017 in Breastfeeding | 0 comments

Prinsip Asas Penyusuan

Apabila melakukan home visit, kebiasaanya saya akan memeriksa perkara asas dalam penyusuan. Ini kerana, apabila perkara asas ini dilakukan dengan betul, InsyaAllah, proses penyusuan akan berlangsung dengan baik.   Ada juga, pada masa-masa tertentu, perkara asas ini dilakukan dengan baik oleh si ibu dan anak. Tetapi masih terdapat masalah pada penyusuan. Dan apabila ini berlaku, saya akan melihat kepada faktor-faktor lain yang boleh menyumbang kepada masalah penyusuan tadi.   So,...

Read More

Shaklee diakui HALAL

Posted by on Oct 27, 2017 in Jurnal Kesihatan | 0 comments

Shaklee diakui HALAL

Ramai juga yang masih mempertikaikan kan status halal produk Shaklee.┬áProduk Shaklee diakui halal. Sijil halal dikeluarkan oleh ISA (Islamic Service of America). Dan ISA ini ialah badan yang diiktiraf oleh JAKIM.   Ini ialah sijil halal bagi 2017    ...

Read More

Cara mengatasi beguk dengan Shaklee

Posted by on Oct 25, 2017 in Jurnal Kesihatan | 0 comments

Cara mengatasi beguk dengan Shaklee

Dari post sebelum ini, Kita dah tahu beguk tiada rawatan khusus. Doktor hanya mencadangkan paracetamol kepada pesakit supaya dia dapat menahan sakitnya. Namun begitu, ada ikhtiar lain yang boleh dilakukan sekiranya anda atau ahli keluarga anda terutamanya si kecil terkena penyakit beguk ini.   Ikhtiar menggunakan suplemen     Nutriferon :┬áNutriFeron┬« adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago...

Read More

World Sight Day 2017

Posted by on Oct 13, 2017 in Jurnal Kesihatan | 0 comments

World Sight Day 2017

Sebenarnya tak perasan langsung. World Sight Day 2017 jatuh pada 12 Oktober. Memang tahu biasanya pada bulan Oktober. Yelah, semenjak dah tak menjadi Optometris ni, memang selalu terlewat sedikit mendapat informasi.   Tema WSD tahun ini ialah “MAKE VISION COUNT“.   Optometris dan Oftalmologis yang berkaitan perlu mengumpul data mengenai tahap penglihatan pesakit (penduduk kawasan masing-masing). Dalam erti kata lain, bekerja keras untuk memastikan setiap orang mendapat...

Read More

Cara merawat beguk

Posted by on Oct 12, 2017 in Jurnal Kesihatan | 0 comments

Cara merawat beguk

Sekarang ni tengah wabak beguk. Jadi Cik Yut nak share cara merawat beguk. Walaupun wabak ini mungkin tidak sampai, atau belum sampai di tempat korang, tapi sekurang-kurangnya korang tahu mengenai cara merawat beguk ni.   Apa itu Penyakit Beguk? Penyakit beguk adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh sejenis virus (RNA Paramyxovirus). Ianya disebarkan melalui udara oleh orang yang dijangkiti beguk sama ada dari bersin, batuk dan sebagainya. Kanak-kanak boleh dijangkiti beguk dari...

Read More