Apa itu Demam Denggi

Mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Selalu orang cakap macam tu kan. Betullah tu. Nak cegah dari mendapat jangkitan denggi ni, kita perlulah jaga persekitaran kita.

 

Sebelum tu, kita lihat dulu kitaran nyamuk aedes ni.  Nyamuk aedes hanya mengambil masa seminggu, bermula dari telur hingga menjadi nyamuk dewasa. Dan nyamuk aedes ni sebenarnya hanya akan membiak pada air bersih. Air kotor diorang tak mau. Bagus betullah!

Kitaran nyamuk aedes

Faktor kepada penyebab banyaknya naymuk aedes ialah :

  1. Air bertakung (nak air bersih & bertakung)
  2. Kelembapan
  3. Jangkitan sebelum virus denggi menyinggah
  4. Sistem imun yang sangat lemah

Tanda & gejala mengalami demam denggi :

  1. Sakit kepala
  2. Demam panas
  3. Sakit badan terutama pada sendi
  4. Cirit-birit
  5. Ruam kulit
  6. Muntah-muntah
  7. Pendarahan ringan
  8. Sakit di belakang mata

 

Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan dari dijangkiti :

  1. Memastikan kebersihan kawasan persekitaran
  2. Membuang air yang bertakung
  3. Mencuci bekas yang mengandungi air, seminggu sekali

 

Jadinya, sekarang moh le kita pergi bersihkan kawasan sekitar rumah kita. Jangan bagi nyamuk aedes ni beranak pinak eh.

Ohya, untuk pesakit demam denggi, biasanya saya akan cadangkan 2 produk di bawah.

performance-orange

 

nutriferon

 

Ya. Dua produk ini.

 

Performance Drink – membantu mengekalkan hidrasi dalam badan. Maksudnya, kandungan air dalam badan dapat dikekalkan. Ini kerana, apabila mengalami demam denggi, pesakit akan kurang selera makan dan minum. Juga mengalami panas yang tinggi yang boleh mengurangkan air di dalam badannya. Dengan pengambilan Performance Drink, keadaan ini dapat dikawal.

Nutriferon – menggalakkan pertahanan imunisasi badan. Pada ketika ini, badan yang sedang demam sudap pastinya lemah. Untuk melawan, memang agak sukar. Jadi, di sinilah tugas Nutriferon. membuat benteng pertahanan, supaya dapat melawan dan bertahan.

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya Yusrina Hata 019-2712601 atau klik icon di bawan ini.

Bertindak sekarang sebelum terlambat.

 

order-sekarang-juga

Atasi EKZEMA dengan ALFALFA

Atasi eczema | Dgn Alfalfa, ESP, Meal Shake

Ini cerita lama. Saya ulang cerita di sini.
Udahle Ibunya kena psoriasis. Si Tomato plak dapat eczema. Lepas Azzalea berhenti menyusu badan dulu, terus keluar eczema dia.. Jenuh juga nak buat kulitnya tu kembali ke asal. Macam-macam cara. Lepas satu cara, Ibu cuba cara lain. Semua untuk Azzalea.

Semenjak menjadi pengguna tegar SHAKLEE, saya cuba untuk memberi Azzalea makan supplemen yg bersesuaian. Untuk menghilangkan 100% eczemanya itu, mungkin mustahil. Saya nak kurangkan rasa iritasi pada kulitnya tu supaya Azzalea tidak lagi menggaru. Sbbnya bila dah menggaru, habislah luka-luka satu badan. Lepas tu kang rasa pedih.

Cara pertama yang saya guna ialah tumbuk sebiji alfalfa smp halus. Kemudian masukkan ke dalam susu Azzalea. Tapi bukan sebiji tu, hanya secubit aje. Kalau masuk sebiji, Azzalea boleh tahu susunya rasa pelik. Alhamdulillah, ada perubahan. Tapi usaha ni tak dapat dijalankan utk jangka masa yg lama. Sbbnya alfalfa yg ditumbuk tidak boleh disimpan lama.

 

Lepas menggunakan alfalfa, saya cuba pula dengan cara lain, iaitu memasukkan ESP ke dalam susu Azzalea. Yang mmg langsung tak berjaya sbb dia tak suka rasa ESP tu. Setiap kali susunya dibancuh dgn ESP, mesti dia takan minum habis. mmmm.. Harus cuba cara lain la pula ni..

Lama juga saya berhenti mencuba. Baru-baru ni saja saya tiba-tiba terfikir utk memasukkan Meal Shake ke dalam susu Azzalea. Alhamdulillah, Azzalea suka dengan rasanya. Dia sendiri akan pesan untuk masukkan Meal Shake tu setiap kali saya membancuh susunya. Kali ni bukan Azzalea aje yg menjadi mansa eksperimentasi saya, Azyana pun kena gak…heheh.. Azyana pun suka juga dengan rasanya! Yippie.. Sekarang eczema tu dah kurang. Masih ada lagi gatal2 tapi ia berkurangan berbanding sebelum saya mencuba Meal Shake.

Rasa Meal Shake mmg sangat enak! Tak sampai 2 minggu, habis satu canister ni.. Mana taknya. Yang menggunakannya ada 3 org iaitu Azyana, Azzalea dan saya! heeee.. 

(21/4/2011)
Saja berkongsi cerita lama. Ramai yang tak tahu mengenai Azzalea dan penyakit ekzemanya.

Hai November!

Bismillah.

 

selamat-datang-november

 

Alhamdulillah.

Sedar ke tak ni? Kita dah sampai ke hujung tahun. Ada lagi 60 hari saja untuk 2016 bertukar menjadi 2017. Oh my…. Agak-agak, apa yang kita rancang pada awal 2016 tu dah dilaksanakan ke belum?

 

Baki 60, masih sempat lagi nak buat sebarang perubahan dalam diri. MAsih sempat lagi untuk bahagiakan insan tersayang, masih sempat lagi untuk mengeratkan silaturrahim. Usaha selagi boleh, usah tunggu 2016 bertukar menjadi 2017. Usah tunggu sehingga merek tiada. Usah tunggu sehingga nyawa tercabut dari jasad…..

 

Salam sayang,

CY