Atasi EKZEMA dengan ALFALFA

Atasi eczema | Dgn Alfalfa, ESP, Meal Shake

Ini cerita lama. Saya ulang cerita di sini.
Udahle Ibunya kena psoriasis. Si Tomato plak dapat eczema. Lepas Azzalea berhenti menyusu badan dulu, terus keluar eczema dia.. Jenuh juga nak buat kulitnya tu kembali ke asal. Macam-macam cara. Lepas satu cara, Ibu cuba cara lain. Semua untuk Azzalea.

Semenjak menjadi pengguna tegar SHAKLEE, saya cuba untuk memberi Azzalea makan supplemen yg bersesuaian. Untuk menghilangkan 100% eczemanya itu, mungkin mustahil. Saya nak kurangkan rasa iritasi pada kulitnya tu supaya Azzalea tidak lagi menggaru. Sbbnya bila dah menggaru, habislah luka-luka satu badan. Lepas tu kang rasa pedih.

Cara pertama yang saya guna ialah tumbuk sebiji alfalfa smp halus. Kemudian masukkan ke dalam susu Azzalea. Tapi bukan sebiji tu, hanya secubit aje. Kalau masuk sebiji, Azzalea boleh tahu susunya rasa pelik. Alhamdulillah, ada perubahan. Tapi usaha ni tak dapat dijalankan utk jangka masa yg lama. Sbbnya alfalfa yg ditumbuk tidak boleh disimpan lama.

 

Lepas menggunakan alfalfa, saya cuba pula dengan cara lain, iaitu memasukkan ESP ke dalam susu Azzalea. Yang mmg langsung tak berjaya sbb dia tak suka rasa ESP tu. Setiap kali susunya dibancuh dgn ESP, mesti dia takan minum habis. mmmm.. Harus cuba cara lain la pula ni..

Lama juga saya berhenti mencuba. Baru-baru ni saja saya tiba-tiba terfikir utk memasukkan Meal Shake ke dalam susu Azzalea. Alhamdulillah, Azzalea suka dengan rasanya. Dia sendiri akan pesan untuk masukkan Meal Shake tu setiap kali saya membancuh susunya. Kali ni bukan Azzalea aje yg menjadi mansa eksperimentasi saya, Azyana pun kena gak…heheh.. Azyana pun suka juga dengan rasanya! Yippie.. Sekarang eczema tu dah kurang. Masih ada lagi gatal2 tapi ia berkurangan berbanding sebelum saya mencuba Meal Shake.

Rasa Meal Shake mmg sangat enak! Tak sampai 2 minggu, habis satu canister ni.. Mana taknya. Yang menggunakannya ada 3 org iaitu Azyana, Azzalea dan saya! heeee.. 

(21/4/2011)
Saja berkongsi cerita lama. Ramai yang tak tahu mengenai Azzalea dan penyakit ekzemanya.

Hai November!

Bismillah.

 

selamat-datang-november

 

Alhamdulillah.

Sedar ke tak ni? Kita dah sampai ke hujung tahun. Ada lagi 60 hari saja untuk 2016 bertukar menjadi 2017. Oh my…. Agak-agak, apa yang kita rancang pada awal 2016 tu dah dilaksanakan ke belum?

 

Baki 60, masih sempat lagi nak buat sebarang perubahan dalam diri. MAsih sempat lagi untuk bahagiakan insan tersayang, masih sempat lagi untuk mengeratkan silaturrahim. Usaha selagi boleh, usah tunggu 2016 bertukar menjadi 2017. Usah tunggu sehingga merek tiada. Usah tunggu sehingga nyawa tercabut dari jasad…..

 

Salam sayang,

CY

Breast Awareness Month

Ok.. This is my fault.

Sebabkan sibuk sangat nak pindah blog.

Nak renovate blog.

Nak makeup blog.

Langsung lupa nak update pasal ni.

Dah hujung bulan dah. Esok hari akhir bulan Oktober.

Korang tau ke tidak pasal ni?

Sebenarnya, bulan Oktober ialah Bulan Kesedaran Kanser Payudara.

bc

Sebarang maklumat mengenai kanser dan sukarelawan, korang boleh ke laman web MAKNA.