Category Archives: B-Complex

Auch…. Jerawat!!

Auch…. Jerawat! – Antara muka berjerawat dengan muka berpsoriasis, buat masa ini, saya lebih tak tahan dengan muka berjerawat. Walaupun yang keluar tu macam tak nak keluar pun. Macam saja-saja nak singgah je.

Tangan pun mula nak merayap kat muka. Nak picit! Sekejap kang picit. Sekejap kang picit lagi. Memang gatal tangan sungguh. hahahaha… Biasanya, bila keluar jerawat, saya akan kerapkan minum air. Kerap dan banyak. Maksudnya, pengambilan air masak akan jadi lebih dari biasa. Disamping itu juga, saya akan ambil Zinc Complex untuk bantu surutkan ia dengan lebih cepat.

Macamana jerawat boleh muncul?

Secara umumnya, ia disebabkan STRESS
Berkemungkinan berlaku ketidakseimbangan hormon di dalam badan dan seterusnya menghasilkan tekanan kepada empunya badan. 

Selain daripada Zinc Complex, anda juga boleh mengambil Bcomplex untuk menenangkan diri. Bergantung kepada tahap stress yang anda sedang alami, Bcomplex boleh diambil lebih dari satu biji pada ketika itu.

Pengambilan ESP secara konsisten dapat membantu mengurangkan jerawat dan seterusnya menyebabkan kulit muka bertambah cantik. Sustained Released Vita C pula akan membantu menganjalkan kulit muka. Kolagen yang sihat pada kulit muka akan menyebabkan kulit  kelihatan lebih tegang!


Secara dasarnya, apa yang dicadangkan bergantung kepada tahap keterukan pada wajah. Setiap individu pula berbeza. Jadi cadangan suplemen pun berbeza. Namun apa yang telah dicadangkan di atas merupakan cadangan yang basic, yang boleh digunapakai kepada semua!


Sekiranya anda perlukan bantuan dari saya untuk mendapatkan cadangan suplemen yang bersesuaian dengan anda, boleh hubungi saya.

WhatsApp “CANTIK” ke 0192712601
WhatsApp “CANTIK” ke 0192712601
WhatsApp “CANTIK” ke 0192712601

InsyaAllah, saya akan membantu anda mendapatkan kulit wajah yang anda inginkan!




——————————————————————————————————-
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

——————————————————————————————————-

Beli satu dapat dua!

Biasanya, kalau promo kat kedai kan.. BELI SATU, PERCUMA SATU! Betul tak? 

Dalam Shaklee tak. beli satu, anda akan dapat dua, mungkin tiga, atau mungkin empat. Hehehe, apa bendanya ni. Dalam Shaklee, beli satu produk, anda boleh dapat dua hingga tiga kebaikan produk Shaklee.
Ramai yang mencari set menyusu dan set kurus sekarang. Ramai ibu yang nak cepat kurusnya. mungkin atas faktor kerja, atau pun faktor baju kerja yang dah sedia ada. Kalau tak turunkan cepat, dah satu hal nak kena g tempah baju kerja yang baru kan. Tak ke membazir namanya.
Ada orang, masa mengandung, badannya tak naik sangat. Ada orang badannya bagai dipam-pam. Jadi, bila nak turunkan berat tu, caranya juga tak sama untuk semua orang. Ada yang mungkin senang je nak turun berat dengan menyusu. Ada yang mungkin akan ambil masa berbulan-bulan. 
Sebelum ni, CikYut takde la kisah sangat nak kurus cepat ke tidak ke. selalunya, I follow the flow je. Tapi kali ni, saja nak ngetest diri. Sesambil nyusu, sesambil aim untuk kurus gak. Kira buat ‘2 in 1’ le kan.
So, penyusuan kali ni, CikYut ambil ni

Kadang ada Lecithin sekali. Ohya, Ostematrix tiada di dalam gambar. Itu juga penting dalam penyusuan! Haaa.. kang ada yang tanya, Vitalea tak ambil ke CikYut?? Yang basic tu, usahle ditanya. Itu memang dah keperluan Cikyut. Tambahan dari basic ialah Alfalfa Complex, Omegaguard dan Lecithin.
Omegaguard dan Lecithin bagus untuk ibu dan anak! Mak dapat hasil, anak pun dapat hasil. See… All in One package gitu. Sapa nak kasi? Sebelum mengandungkan Azmie, berat CikYut biasa dalam 50-55kg. Sekarang ialah 49kg. Dan CikYut dengan secara sengaja dan gigihnya untk turunkan berat itu ke 45kg!! harharharhar… berjayakah?
Dengan Shaklee..

ok, jangan tunggu lagi. Rasa-rasa nak dapat kesan boombastik, kebaboom, cepat-cepat call ye

Terguling-guling sakit perut!

Terguling-guling sebab sakit perut! Adooooi!! Sapa yang selalu buat aksi macam tu? Bila sampai je waktu, mulalah buat aksi menggulingkan diri. Ada juga yang muntah-muntah sampai lembik.

Alhamdulillah. Sejak datang bulan masa Tingkatan 2, saya sampai sekarang tiada mengalami keadaan macam tu. Ada sakit perut. Tetapi tidak le sampai terguling-guling dan muntah-muntah. Teringat zaman sekolah dulu. Kawan baik saya sendiri. Setiap kali datang bulan, dia akan demam dan muntah-muntah. Dan dah tentulah dia akan MC. Jadinya, setiap bulan, pastinya dalam 3-5 hari, meja sebelah saya akan kosong. 
Dari Wikipedia
Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS,[1] the official definition limits the scope to having symptoms of “sufficient severity to interfere with some aspects of life”.[2] Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa dua minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.
Ada juga ustazah saya, yang tiap kali datang bulan, dia juga pasti akan tidak hadir ke sekolah untuk mengajar. (eh, camne cikyut boleh tahu ni?? hihihi… ustazah tu warden asrama. bila petang2 duduk borak dengan dia, dia ceritalah!) Dan, ada yang kata, bila senggugut ni, susah nak beranak la. atau senggugut ni boleh hilang lepas kahwinlah. Mcm2 kan. Tapi tgk kawan baik dan ustazah saya ni, ramai je anak diorg!
Dari bloghanz,
Senggugut selalunya dialami oleh sesetengah wanita ketika didatangi haid. Ia adalah sakit kejang yang hadir di bahagian pinggang. Senggugut boleh mengakibatkan hilang tumpuan sewaktu melakukan aktiviti atau pekerjaan dan sememangnya mengganggu emosi wanita jika sakit berlanjutan hingga sukar untuk dikekang kesakitannya.

Senggugut boleh diatasi dengan mengamalkan pantang larang ketika datang haid. Blog Hanz berkongsi petua dalam mengatasi kekejangan ketika senggugut melanda.


1. Minum air kerap
Air sebenarnya membantu dalam mengelakkan sakit senggugut ketika haid. Air suam ataupun panas, kedua-duanya baik untuk melegakan kekejangan kerana ia melancarkan perdaran darah dan boleh merehatkan otot yang kejang.

2. Elak kafein
Kurangkan atau sebaiknya hentikan seketika mengambil kafein dapat mengurangkan senggugut dan tekanan ketika haid. Minum teh chamomile untuk meredakan senggugut.

3. Pemanas
Tuam pad/kantung pemanas di bahagian abdomen dan bahagian bawah belakang badan dapat melegakan kesakitan senggugut secara berkesan seperti mengambil pil tahan sakit. Jika anda tidak mempunyai kantung air panas atau pad pemanas, mandi dengan air suam atau gunakan tuala yang direndamkan dengan air panas.

4. Bersenam
Akitivi bersenam sebelum atau ketika datang haid semestinya membuatkan anda rasa malas dan tidak mungkin kerana kekejangan yang dialami anda sudah cukup buat anda rasa sakit. Namun, sebenarnya jika anda melakukan aktiviti yoga atau aerobik ia dapat melancarkan peredaran darah dalam tubuh badan, dan ini boleh terhasilnya endorfin yang dapat mengurangkan senggugut.

5. Air halia
Halia dipercayai membantu dalam menyembuhkan demam, simptom selesema, sakit kepala, dan senggugut. Hiris halia, campur ke dalam secawan air panas dan minum untuk melegakan senggugut.
 

Ok, bagaimana pula suplemen Shaklee boleh mambantu?
Haaaa… Korang bolehla cuba set ni. InsyaAllah, dengan aturan makan yang betul dan konsisten, ia dapat membantu melegakan sakit senggugut tu. Usah khuatir, produk Shaklee diyakini selamat dan berkesan!