Tonik paling MELETOP, VIVIX!

Bukan main lagi tajuknya kan? Hahaha… Tapi itulah hakikatnya. VIVIX memang BEST dan MELETOP! Ok, saya bukan nak cakap pasal vivix sebenarnya. Saya nak cakap pasal diri saya yang dah mula consume vivix.


Ok, hari ini sudah hari ke sembilan. Pasti ada yang tahu apa perubahan yang saya dah rasa. Sebelum saya cerita pasal perubahan. Saya nak list dulu apa masalah yang ada pada diri saya.


Saya memang dah consume Shaklee sejak 2008. Tapi apabila mengandung dan menyusukan, ada beberapa produk yang akan saya ketepikan untuk sementara atau akan consume secara minima. Kalau orang biasa, yang hanya consume Set Family Wellness, saya yakin tidak timbul masalah ini. Untuk pesakit psoriasis macam saya ni, ada masa dah consume pun macam tak cukup gak rasanya. 


Ok, saya listkan dulu masalah yang ada sebelum saya consume Vivix.

  1. Kulit kepala dan rambut sangat-sangat (very the very) berminyak! Tak perlu dah nak lumur kepala dengan minyak
  2. Muka pun berminyak juga, tapi tidak seteruk kepala.
  3. Penglihatan kabur – memang dah tahu ada perubahan power. Tapi sebab saya ada irregular cornea (nanti saya cerita), maka saya tak mahu tukar cermin mata dulu.. Tunggu lama sikit lepas consume vivix
  4. Kulit-kulit yang bersopak dan berkeruping. Of coursela kan.. Dah kata pesakit psoriasis, mana boleh lari dari ciri-ciri ni.
  5. Sinusitis yang teruk. Selama ni consume SR Vit C secara overdose untuk mengurangkan kekerapan bersin
  6. Rasa tidak selesa pada bahagian sendi. Ni pun memang masalah kepada pesakit psoriasis
  7. Perut buncit sket.

Ok.. Itu antara masalahnya. Adakah vivix dapat membantu saya? Perlu diingat, saya tidak consume vivix semata. Saya mahukan kesan yang terbaik, maka saya perlu berikan segala yang terbaik kepada tubuh saya. Nanti saya akan kongsikan beberapa perubahan yang telah berlaku.



Anda mahu mencuba VIVIX? Hubungi saya segera dan dapatkan konsultansi HANYA dari saya!



Psoriasis atau ekzema?

Seringkali saya akan mendapat soalan yang sama dari para pembaca dan para pelanggan Sihat2u.com. Apa perbezaan di antara psoriasis dengan ekzema? 






Gambar-gambar di atas menunjukkan perbezaan di antara psoriasis dengan ekzema. Perhatikan pada gambar kedua. Patch tebal sisik putih adalah ciri psoriasis. Psoriasis adalah keadaan kronik autoimun yang mengakibatkan kelebihan pengeluaran sel-sel kulit. Sel-sel mati membentuk keadaan perak-putih. Kulit menjadi radang dan merah, menyebabkan gatal-gatal yang serius.

Tiada penawar untuk psoriasis, tetapi dengan beberapa sapuan topikal, rawatan berasaskan cahaya, dan rawatan farmaseutikal sistemik boleh membuatkan ia ‘tidur’. Menurut Yayasan Psoriasis Kebangsaan, lebih 5 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai psoriasis (NPF, 2012). Keadaan ini tidak berjangkit.


Memahami Ekzema

Ekzema, atau dermatitis atopik, keadaan jangka panjang yang memberi kesan kepada kulit. Ia berlaku kerana reaksi hipersensitiviti (menyerupai alahan), di mana kulit bertindak balas terhadap pencetus seperti pewarna, kain, sabun, haiwan, dan pencetus lain. 

Ekzema adalah sangat biasa berlaku pada bayi, dan ramai orang mengatasi hipersensitiviti dengan zaman kanak-kanak atau dewasa awal. Kulit boleh kelihatan merah, radang, mengelupas, merekah, melepuh, atau bernanah. Secara umumnya ia tidak ditutup dengan bersisik kulit mati. Seperti psoriasis, dermatitis boleh berlaku di mana-mana badan dan menyebabkan gatal-gatal sengit. Kebanyakan ekzema boleh dibersihkan dengan rawatan topikal.     



Untuk mendapatkan lebih input mengenai perbezaan psoriasis dengan ekzema, anda boleh lihat di link ini. Di link ini, ia memberi perbezaan melalui gambar dan pada setiap anggota.

Suplemen untuk Pesakit Psoriasis

Tempohari saya sudah kongsi mengenai set yang saya susun khas untuk pesakit psoriasis. Ada yang bertanya, mengapa di blog lain mencadangkan yang lain. Ya, memang ada beza. 



Ikut kepada bagaimana pengedar itu mahu consult pesakitnya. Sebab itu apa yang saya akan cadangkan itu ialah SET ASAS. Ingat ye ASAS, bukan BAJET. Untuk mengawal dan merawat penyakit psoriasis, tiada istilah BAJET. Kerana pesakit psoriasis perlu consume ia secara konsisten.


Soalan lagi…. 
Kalau macam tu, baik consume aje ubat doktor!

Boleh nak consume ubat yang telah doktor berikan. Perlu tahu, kebanyakan ubat yang diberikan adalah base steroid. Untuk kesan jangkamasa pendek, kesannya kepada penyakit itu memang marvellous! Kulit cantik, tiada lagi kemerahan. Tapi perlu ingat kepada kesan jangkamasa panjangnya. Ia boleh menyebabkan masalah sistemik yang lain pula. 



Kenapa pesakit psoriasis perlu memilih Shaklee?

Shaklee telah memberi TIGA JAMINAN!
Pertama, ianya SELAMAT
Kedua, ianya BERKESAN
dan Ketiga, ianya MESRA ALAM


Berapa banyak produk yang menjanjikan ia adalah SELAMAT sebelum ia BERKESAN? Apakah jaminan yang mereka sediakan?


Berbalik kepada SET ASAS tadi. Kenapa ESP, Bcomplex, Vitamin C dan OmegaGuard?

Ok, sebenarnya ialah adalah dari SET FAMILY WELLNESS yang dicadangkan Shaklee. Perlu ada vitalea juga sebenarnya, tapi saya fikirkan pesakit psoriasis ini kulitnya mudah meradang, jadi untuk bantu mengurangkan keradangan itu, maka saya gantikan Vitalea dengan OmegaGuard. Kalau mahu yang betul-betul, ini dia : ESP, Vitalea, Bcomplex, Vit C dan OmegaGuard.

Berikan tempoh kepada tubuh badan anda untuk menghasilkan ASAS (sel) yang cantik dan yang baru. 


Bila masa pula nak kena ADD ON?

Setelah anda consume set asas secara konsisten, anda pasti akan nampak perubahan pada diri anda. Adakah ia semakin baik atau masih terdapat kekurangan? Maka, pada ketika ini, anda boleh ADD ON beberapa produk lain seperti Vitamin E, GLA Complex dan lain-lain yang dirasakan perlu.

Ya, ADD ON. Bukan ganti. 

Yang saya pernah buat penggantian ialah, saya mula dengan ADD ON Vitamin E Complex. Setelah habis satu botol, kesannya tak begitu memberansangkan. Saya ganti dengan GLA Complex pula.

Tapi yang pasti ASAS tetap tidak tinggal!




Mahukan konsultansi yang lebih SPESIFIK? Hubungi saya segera!