Category: kurus

Promosi ESP dan Vita C kembali

No Comments

Bismillah.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.


Promosi ESP dan Vita C kembali lagi.
Para peminat ESP dan Vita C memang akan suka dengan promosi ini.

Jangan lepaskan peluang tau!


Ohya..

Saya lupa nak update berat saya selepas melalui sesi Eat Clean Meal Plan.
Ya Allah, itu baru saja menjaga portion dan juga makanan yang masuk.
Belum buat lagi aktiviti bersenam dan sebagainya.
Berat saya sebelum sesi ialah 59.2kg.
Dan pada hari terakhir, iaitu pada hari ke 7, berat saya telah menurun ke 58kg.

Walaupun hanya melalui sesi ini secara percubaan (sesi sebenar ialah selama DUA PULUH SATU HARI), ini telah memberi kesan yang terlalu banyak kepada saya.
Saya menjadi lebih peka untuk menjaga portion makanan.
Sebelum ini, isi saja pinggan tu dengan nasi dan lauk.
Tanpa melihat kepada kuantitinya.


Lepas ini, saya nak tambah aktiviti senaman pula.
Pergi zumba ke, aerobick ke.



ok… Anda nak ikut? JOM!

Diet oh Diet

No Comments

Kalau sebut pasal diet, biasanya orang fikir satu je, ‘Nak kurus la tu!’ kan kan.. Kalau tengok badan CikYut ni, memang dah membulat sangat gamaknya.

Biasanya berat sekitar 55-60kg saja. Sekarang memang dah lebih sangat. Sejak menyusukan Azmie, selera makan memang naik. Tapi masalahnya dah jadi tabiat pula ni. Bila Azmie dah kurang menyusu, tak pula reti nak perlahankan sikit cara makan tu kan… Maka dengan itu, naik mendadak le berat badan ni.

Bila berat naik, maka ia sangat mengganggu pergerakan CikYut. Sebab dah rasa berat aje kan. Nak tidur aje. Nak baring aje. Nak bangun pun payah. Jalan lagi lah.. Sikit je jalan, dah mengah.

Oleh itu, nak tak nak, memang kena paksa diri untuk kurangkan sedikit makan dan jaga pemakanan. Disebabkan CikYut ni ada psoriasis, jadi sebaiknya la perlu mengikut diet yang sesuai untuk pesakit psoriasis. Berat menurun, penyakit masih terkawal.

Categories: Jurnal Kesihatan, kurus

Hanya 7 hari!!

No Comments

Bulan lepas, kawan-kawan Shaklee dok update pasal Pelan Detox 7 hari Shaklee.
Sangatlah CikYut tak ambil port.
Hahahah…

Kelmarin.
Masa di NC, Cik Celine tunjukkan hasil mereka yang teah melalui program 7 hari tu.
Fuuuuh… hasilnya memang mengujakan!

Dok mikir lagi.
Dah sampai masa, CikYut perlu sahut cabaran ni.
Rasanya, waktu paling mencabar untuk CikYut ialah waktu makan malam.
Kerana, kebiasaannya, CikYut akan makan kemudian dari semua orang.
Dan akan habiskan lauk di atas meja.

Ok… no wonder la berat CikYut naik mendadak!!
Hahaha..

Patutnya hari ini hari pertama untuk Pelan 7 hari ni.
Ya, tak berjaya. Sebabnya….
Sedih tengok lauk aras meja tak berusik.
Huhuhuhu..

Esok, mula semula hari pertama.
Semoga berjaya Cik Yusrina!

Categories: Jurnal Kesihatan, kurus