Category: mata

Gatalnya mataku!

No Comments

Kebelakangan ini, saya selalu saja menggosok mata. Ada masa memang ditonyoh bola mata tu. Keadaan mata saya tu memang sudah diketahui, memang kering. Orang putih panggil DRY EYES.

Biasanya, kalau kita tengok merah macam tu, kita dah mula risau. Sakit mata dah ke ni? Alamaaaak, susahla kan, Kalau berjangkit macamana kan? Sebenarnya, kalau mata kita terlalu kering pun, akan jadi merah begitu. Biasa yang berjangkit ni, ia ada discaj. Airmata lagi kerap keluar. Hat tu ya jenis berjangkit juga.


Bila dah kering, maksudnya airmata tu kurang la kan. Apabila permukaan kornea kuring, ini juga akan mengganggu penglihatan. Ini kerana, airmata juga merupakan medium yang berfungsi untuk membenarkan cahaya masuk ke dalam mata dan jatuh tepat ke atas titik penglihatan. Apabila airmata kurang atau tiada, maka cahaya masuk dan bersepah-sepah, tidak fokus pada titik penglihatan dan seterusnya penglihatan menjadi kabur.



Salah satu cara untuk membantu mengatasi keadaan ini ialah dengan menngunakan artificial drops. Contoh seperti di bawah. Boleh di dapati di farmasi.


Penggunaanya bergantung kepada tahap kekeringan airmata itu. Kalau terlalu kering, kena la kerap. Kalau tak terlalu kering, boleh la sekali sekala.


Tapi, bagaimana nak tahu terlalu kering atau tidak? Ok, ada beberapa tanda.
1. Kerap mengerlip
2. Kerap menggosok mata
3. Mata merah

Hihihi… Pernah lihat orang yang selalu mengerlipkan matanya? Kemungkinan orang itu mempunyai masalah mata kering!


Ok, adakah suplemen dapat membantu? Kita akan bincangkan kemudian ya. Sampai jumpa lagi!



Perlukan sebarang bantuan dan maklumat?
Hubungi saya segera. Yusrina 019.271.2601


 
Categories: Jurnal Kesihatan, mata

Dulu High astig… Sekarang keratoconus ke?

No Comments

Semalam saya ke klinik mata (tempat saya bekerja dahulu) untuk melakukan pemeriksaan mata kepada diri saya. Ok, Optometris (bekas) p jumpa Optometris la kan.. Saya minta rakan saya buatkan ujian tu. Dan dia kata dia sangat kekok nak buat sebab sesama Optometris. Mengada-ngada betul! Hahaha…


Dan pemeriksaan itu bukan hanya periksa ralat refraksi (refractive error) tapi juga saya minta untuk periksa kelengkungan kornea. Status kedua-dua belah mata saya ialah high myopia dan high astigmatism. Atau nama pasarnya, rabun jauh dan rabun silau. Disebabkan high astig, maka saya nak jadikan ia rutin untuk periksa kelengkungan kornea saya.


Maka, selepas selesai pemeriksaan refraksi, rakan saya terus buat pemeriksaan kelengkungan kornea itu dengan menggunakan corneal topography.  Sekarang ni, segalanya menggunakan mesin. Duduk diam dan selesai!





Ok, tu bukan saya ya. Hahahaha.. Mesinnya ada banyak brand. Tapi begitu le cara nak buat pemeriksaan ni.


Ni lah contoh gambar yang terhasil dari pemeriksaan kelengkungan kornea menggunakan corneal topography.


Imej untuk mata kanan saya adalah seperti pada figur no2. Imej pada mata kiri pula… mmmm… ada berbeza sedikit dengan figur no2 itu. Tapi tidak ke figur no3 atau figur no4. Jadi saya pun tidak tahu ia sudah masuk kategori mana. Saya sendiri terlupa untuk ambil gambar dan terus tunjuk kepada senior Optometris saya yang mahir dalam bidang ini.


Jadinya, status mata kiri itu masih menjadi tanda tanya. Yang mana satu kah ia. Sebenarnya ada banyakla nama bagi masalah kornea ini. Tapi yang biasa difokuskan ialah high astig dan keratokonus. Ok, nanti saya akan update kalian ya.


Ohya, sekiranya ada rakan-rakan yang sedang membaca ini juga pemakai cermin mata dengan rabun silau yang tinggi, perlu tahu bahawa high astig adalah salah satu tanda keratokonus. Tapi tidak semestinya high astig itu ialah keratokonus.


Ok.. Sampai jumpa lagi!

Categories: Jurnal Kesihatan, mata