Kesihatan bermula dari rumah

Jurnal Penyusuan

Kisah berkaitan penyusuan

Cara menyusukan Si KEMBAR

Posted by on Sep 18, 2017 in Breastfeeding, Jurnal Penyusuan | 1 comment

Alhamdulillah. . . Setiap minggu, ada home visit. Terima kasih buat ibu-ibu yang memberi kepercayaan kepada CikYut untuk bantu mereka dalam menjayakan penyusuan mereka. Jadinya, CikYut nak berkongsi masalah mereka. Nama sebenar dan identiti mereka akan dirahsiakan. CikYut hanya akan bercerita mengenai masalah mereka dan cadangan yang telah CikYut berikan kepada mereka dalam membantu proses penyusuan mereka. . Pn A, mempunyai anak kembar. Kedua-duanya perempuan.   Masalah yang dihadapi oleh Pn...

Read More

Apa yang perlu anda tahu tentang penyusuan susu ibu

Posted by on Aug 22, 2017 in Breastfeeding, Jurnal Penyusuan | 0 comments

Bagaimana Payudara Bekerja Payudara adalah bahagian tubuh yang sangat menarik! Memahami cara kerjanya, termasuk bagaimana ia berubah semasa kehamilan dan selepas kelahiran, akan membantu anda merasakan POSITIF mengenai penyusuan susu ibu. Payudara anda melalui empat peringkat utama, persiapan untuk penyusuan nanti. . Peringkat 1: Perubahan Embrio dan Fetus Pada enam minggu kehamilan ibu anda, anda akan mempunyai ‘garisan susu’ tisu payudara dari setiap ketiak ke pangkal paha anda....

Read More

Polisi Kebangsaan Penyusuan Susu ibu

Posted by on Aug 8, 2017 in Breastfeeding, Jurnal Penyusuan | 0 comments

Dalam Malaysia ni, hanya berpegang kepada satu saja polisi. Jadinya, mana-mana kumpulan yang memperjuangkan penyusuan susu in, haruslab berlandaskan kepada polisi in. Ini untuk memastikan semua orang tahu dan faham tentang matlamat penyusuan. . . Ini dia polisinya :...

Read More

Susu ‘drop’ selepas cuti panjang…

Posted by on Jul 8, 2017 in Jurnal Penyusuan | 0 comments

Ok, lama gila kot tak menulis mengenai penyusuan. Almaklumlah budak kecik dah 4 tahun. Orang kata kalau nak naik syeikh cerita pasal penyusuan CY kena mengandung dan beranak lagi… Huhahuhahua.. Moga mengandung la CY selepas ni ya. Dah 4 tahun ni, umur pun tak lama lagi nak masuk angka 40. . . Ok, banyak CY baca kat wall, kat group, ibu-ibu ni mengadu, susu drop bila dah naik kerja lepas cuti panjang. Mengepam pada waktu biasa yang diorang dah biasa buat, tapi production masih lagi ke...

Read More

Apa punca GAGAL hamil?

Posted by on May 25, 2017 in Jurnal Kehamilan, Jurnal Penyusuan | 0 comments

Bertahun-tahun berkahwin, tapi masih belum nampak bayang anak kecil di rumah. Belum ada tanda yang diri itu akan bergelar ayah atau ibu. Mulalah keluarga kedua belah pihak menekan. Tertanya mana silapnya? Menuding siapa yang tidak subur. . . Kepada yang sedang melalui situasi seperti ini, perkataan yang mampu saya sebut ialah SABAR. Dalam kesabaran menanti kehadiran penyeri rumahtangga, korang kena tahu yang ada beberapa faktor yang menyumbang kepada situasi ini. Hanya sekitar 25% sahaja...

Read More