Kesihatan bermula dari rumah

Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Posted by on Mar 29, 2011 in Umum | 0 comments

Kredit utk Sis Cery

Author: Cery | |
“..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu…”

jadi..persoalan sebenar kat sini ialah…. bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai? Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?… kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya

The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen
Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg…
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Ostematrix
* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya….. jangan mkn semua sekaligus…dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..
* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya
Macam saya…walaupun dah lama dah stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex,Vita C, GLA Complex @ Vita E ,ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2….. Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekdays je .. Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2….lecitin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe….yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji……kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar…

Terima kasih Sis. Ini contoh jadual untuk makan vitamin Shaklee. Ada org susah nak telan semuanya sekaligus. Ada org pulak jenis susah nak ingat mcm saya ni, telan aje semuanya. Tapi mana yg takleh join sekali tu, kena elakkan lah. Satu belah pagi, satu belah malam. Macam biasa, jgn lupa minum air kosong sebanyaknya, tapi jgn pula terlalu banyak. Lebih kurang 3L tu sedang cukup dah tu. Ok, salam ceria!
—–
Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 019-2712601.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *