Kenapa perlu minum air?

 10 Sebab Kita Perlu Minum Air!


   
1. Air adalah bahan hidup. Hidup tidak boleh wujud tanpa air. Kami sentiasa perlu menambah air tawar kepada badan kita dalam usaha untuk memastikan ia betul terhidrat. Air boleh menjadi penawar ajaib untuk penyakit biasa seperti sakit kepala, keletihan, sakit sendi, dan banyak lagi. Kita boleh pergi untuk beberapa minggu tanpa makanan, tetapi hanya 3 hari tanpa air!

   2. Badan terdiri daripada 80% air. Air membentuk hampir 85 peratus daripada otak anda, kira-kira 80 peratus daripada darah anda dan kira-kira 70 peratus daripada otot anda. (Kerana terdapat banyak tisu yang mempunyai air yang kurang, purata adalah kira-kira 50 peratus.).

   3. Ia adalah sukar bagi badan untuk mendapatkan air dari mana-mana sumber lain daripada air itu sendiri. Minuman ringan dan alkohol mencuri sejumlah besar air dari badan. Minuman lain seperti kopi dan teh adalah diuretik itu mencuri air yang berharga dari badan.


4. Air memainkan peranan penting dalam hampir setiap fungsi badan. Kekurangan air adalah # 1 mencetuskan keletihan siang hari. Satu penurunan hanya 2% di dalam air badan boleh mencetuskan kabur ingatan jangka pendek, masalah dengan matematik asas, dan kesukaran memberi tumpuan pada skrin komputer atau di halaman bercetak.

   5. Air adalah penting untuk pencernaan yang betul, penyerapan nutrien dan tindak balas kimia. Karbohidrat dan protein bahawa badan kita gunakan sebagai makanan dimetabolismekan dan diangkut oleh air di dalam aliran darah. Tidak kurang pentingnya ialah keupayaan air untuk mengangkut bahan buangan daripada badan kita.

   6. Air adalah penting untuk edaran yang betul di dalam badan. Tahap oksigen dalam aliran darah adalah lebih besar apabila badan adalah baik terhidrat. Lebih banyak oksigen badan mempunyai sedia ada lebih lemak ia akan membakar untuk tenaga tanpa kehadiran oksigen badan tidak boleh menggunakan disimpan lemak untuk tenaga dengan cekap. Bukan sahaja badan akan membakar lebih banyak lemak apabila baik terhidrat tetapi kerana terdapat peningkatan tahap oksigen anda juga akan mempunyai lebih banyak tenaga.

   7. Air membantu untuk membuang toksin dari badan, khususnya dari saluran penghadaman. Air menyekat selera makan secara semulajadi dan membantu badan memetabolismekan lemak yang disimpan. Kajian telah menunjukkan bahawa penurunan dalam pengambilan air akan menyebabkan deposit lemak meningkat, manakala peningkatan dalam pengambilan air sebenarnya boleh mengurangkan deposit lemak.

      Dalam 37% rakyat Amerika, mekanisme dahaga adalah begitu lemah bahawa ia sering disalah anggap sebagai kelaparan. Segelas air ditutup rasa lapar tengah malam hampir 100% daripada pelaku diet yang dikaji di Universiti Washington kajian.

8. Air mengawal sistem penyejukan badan. Minuman sukan adalah berguna apabila dimakan selepas atau semasa senaman kuat dan berpanjangan dalam haba yang tinggi. Tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa air kerja-kerja yang lebih baik daripada karbohidrat atau minuman bergula untuk senaman yang sederhana. Sebagai contoh, jika anda minum 12 auns air kosong, badan anda akan menyerap 8 auns ia dalam masa 15 minit.

      Jika anda minum 12 auns penyelesaian gula 10%, kurang dari 1 auns akan diserap dalam tempoh yang sama. Minuman ringan yang tipikal merupakan penyelesaian gula 10 hingga 12%.

   9. Kegagalan konsisten untuk minum air yang mencukupi boleh membawa kepada Dehidrasi kronik Selular. Ini keadaan di mana sel badan tidak pernah agak terhidrat cukup meninggalkan mereka di dalam keadaan lemah, terdedah kepada serangan dari penyakit. Ia melemahkan keseluruhan sistem imun badan dan membawa kepada ketidakseimbangan kimia, pemakanan dan pH yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

  10. Dehidrasi boleh berlaku pada bila-bila masa tahun ini, bukan sahaja semasa musim panas apabila ia panas. Kekeringan yang berlaku semasa musim sejuk boleh mendehidrasi badan lebih cepat daripada apabila ia panas. Apabila anda kering anda cenderung untuk makan lebih banyak.
Peraturan Am: Disebabkan oleh fakta bahawa tiap-tiap badan adalah berbeza kedaulatan kita sering mendengar tentang minum 8-8oz. Air sehari boleh mengelirukan. Kita perlu minum setengah berat badan kita dalam auns air setiap hari untuk menyediakan tubuh dengan keperluan penggantian MINIMUM air. Tiga kali ganda pengambilan untuk hasil yang lebih baik.

Berminat untuk mendapatkannya pada HARGA ISTIMEWA? Sila hubungi saya : Yusrina binti Mohamat Hata (Yus) Shaklee Independent Distributor ID : 818055 SMS/WhatsApp : 019-2712601 Emel : ibuaz.shoppe@gmail.com * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease *

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.