Kesihatan bermula dari rumah

Kurang air boleh sebabkan sembelit!

Posted by on Mar 10, 2015 in Jurnal Kesihatan, Performance, sembelit | 0 comments

Cuaca panas terik dijangka akan melanda Malaysia sehingga penghujung April. Waktu yang paling panas yang dilaporkan ialah antara jam 2-4 petang. Namun begitu, apa yang CikYut nampak, di Kuala Lumpur dan sebahgian kawasan di Selangor ni, siangnya panas. Tetapi akan hujan lebat menjelang petang. Panasnya memang yang ketara panas.



Kenapa CikYut sebut ketara panas? Terlalu panas sehingga CikYut mendapat sembelit. Atau pembuangan adalah tidak seperti biasa. Walhal, saya tak ke mana-mana dan consume air masak juga lebih dari biasa.


Hangpa tengok chart di bawah ni..



Sepanjang satu minggu, dok sembelit. Pelik sungguhla hai. Air dah banyak minum. Pasaipa boleh jadi sembelit gak. Lepas tu, baru teringat kat Performance Drink!! Hihihi.. Time dah parahla kan baru nak ingat.

Dengan bantuan Performance Drink dan makan buah-buahan, barulah stool CikYut dapat kembali kepada keadaan asal. Bukan itu saja, dua tiga hari gak la terOVER lawas!! Hahahaha… Gamaknya seminggu lepas tu susah sangat nak membuang, semua pun tersimpan. Bila dah lawas, perut yang membuncit tadi juga KEMBALI KEMPIS! 


Performance tu CikYut bancuh kaw-kaw punya. Satu liter air dengan 4 senduk Performance. MasyaAllah!! Rasanya memang rasi dengan tekak. Sekarang takde dah nak bancuh ala-ala je. Ni kawan SID la yang bagitau ni. Memang mengancam rasanya.


Haaa.. Kalau korang rasa ala-ala nak sembelit atau dah sembelit, boleh pekena Performance Drink ni aaa… Memang membantu banyak. Badan kurang dehidrate, senang untuk membuang plak tu!




Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *