Luka Abah dah sembuh! Alhamdulillah!

Salam…

Buat pesakit kencing manis, adalah menjadi igauan ngeri apabila mereka mengalami luka. Ramai yang sudah maklum mengenai hal ini. Luka pada pesakit kencing manis, lambat nak baik, nak sembuh. Makan masa.

Teman baik dari zaman sekolah Cik Yut telefon, mengadu mengenai hal ini. Abahnya kemalangan. Ada buat sekit pembedahan pada kaki. Hampir 5 bulan lamanya luka tu nak sembuh. Sehingga pada hari Cik MAzni call, sembuh Abahnya belum juga kering. Selain dari mengalami penyakit kencing manis, Abah Cik Mazni juga mengalami lemah pada buah pinggangnya (ini antara komplikasi yang berlaku pada pesakit kencing manis).

Mula2 Cik Yut nak cadangkan Fiber Plan Unflavored sahaja. Tapi disebabkan Abah Cik Mazni ni tak suka yang berbancuh2 ni, jadi Cik Yut cadangkan yang tablet.
Senarainya ialah :
  1. Vitamin C
  2. Vitamin B
  3. VitaLea
  4. Zink
  5. Vitamin E
Dapat aje stok, Abah Cik MAzni tak tunggu. Terus mula makan. Alhamdulillha, dalam 2 minggu lukanya dah kering. Masa Cik Mazni SMS, dia bagitau tinggal darah aje belum kering. Tapi dalam masa yg sama, ada pula daging yg tumbuh di luar dari luka Abahnya. Mmmm… Sepatutnya, daging baru tumbuh di dalam kawasan yg luka. Selalunya kalau dibawa ke klinik, doctor akan buang daging ni. Tapi kalau tak dirawat dengan betul, daging ni tetap akan tumbuh lagi.
Jadi, utk yg seterusnya, Cik Yut cadangkan Vivix kepada Abah Cik Mazni, supaya daging itu dapat mati sendiri dan tiada lagi daging baru yg tumbuh. Dan khabar terbaru yg Cik Yut terima dai Cik Mazni, kaki Abahnya semakin pulih. Alhamdulillah..
Oh ye, disebabkan Pakcik Zarin ni ada buah pinggang yg lemah, jadi dia tak boleh consume air yg terlalu banyak. Oleh yg sedemikian, semua supplement yg dia ada tadi, tidak dimakan sekaligus pada waktu yg sama. Ia diambil pada waktu yg berlainan supaya tidak memberi tekanan kepada buah pinggang Pakcik Zarin.
Semoga Pakcik Zarin cepat sembuh dan boleh bawa kereta balik lepas ni ye!
—-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.