Macamana saya berpantang?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * Kalau cakap pasal berpantang, terutama dengan mak slalu ada isu mengenai ini. Dia akan ikiut cara konservatif iaitu jamu, manakala saya lebih senang dengan pengambilan suplemen. Bukan saya tidak makan jamu langsung. Saya makan juga tetapi kerana memikirkan saya menyusukan si kecil, jadi saya perlu elak makanan yang memudaratkan dan juga boleh mengeringkan susu badan.Mak mertua saya pun tidak ketinggalan untuk menyumbang sebarang dua perkara sesama saya berpantang. Dia akan sediakan air rebusan, air rendaman saffron dan juga air mandian. Saya follow je. Ada masa, kalau perut dah penuh sgt,mmg tak masuk apa dah. Saya pastikan badan saya akn lengkap dengan segala nutirisi dan vitamin yang diperlukan oleh badan sebelum benda-benda lain masuk.

Apa yang saya ambil semasa berpantang?Set C ~ (Berpantang / Bersalin / After Surgery)
1) Vita-Lea (Multivitamins)
2) Vitamin B Complex
3) Vitamin C
4) Zinc

♥ B-Complex : sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.


♥ Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.


♥ Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.

♥ Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, turut mengurangkan masalah rambut gugur. Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin.

Supplements tambahan lain yang boleh diambil ialah Energizing Soy Protein dan Calcium-Magnesium with Vitamin-D (Shaklee OsteMatrix).

Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan susu ibu. Bagi yang menghadapi masalah sukar membuang air besar, boleh ambil Lecithin kerana ianya tidak mengganggu penyusuan bayi, serta melancarkan sistem penghadaman dengan cara yang lembut sekali.


Seriusly, set ini telah mencukupi untuk memulihkan keadaan badan ibu yang sedang berpantang. Provided anda benar-benar berpantang untuk mendapatkan hasil yang lumayan seperti mengelakkan makanan-makan yang ‘sejuk’, elak minuman berais, berkafein, elakkan pergerakan yang terlalu agresif.Sebarang pertanyaan dan konsultansi boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.