Kesihatan bermula dari rumah

Nutrisi lengkap untuk pesakit Psoriasis

Posted by on Sep 27, 2017 in Jurnal Psoriasis | 0 comments

Nutrisi lengkap untuk pesakit Psoriasis

Bertahun-tahun menjalani kehidupan sebagai seorang pesakit Psoriasis, saya ingat sudah tahu apa yang diperlukan oleh seorang pesakit Psoriasis. Selama ini, saya hanya meningkatkan dos vitamin C dalam diet seharian sekiranya badan sedang flare.

.

Maksudnya, pada hari yang takde flare, saya mungkin akan consume tiga ke empat biji vitamin sehari. Tapi pada hari-hari yang ada flare, dos akan meningkat dua ke tiga kali ganda. Ya, boleh jadi enam ke dua belas biji sehari. Saya juga ada mengamalkan immune booster. Pada waktu tiada flare, saya consume satu sachet dalam dua ke tiga, tapi bila ada flare, saya akan consume dua ke tiga sachet dalam satu hari.

.

.

Melampau kan? Masa tengah flare, semua pun jadi over dos. Sebab saya nak turunkan flare tu dengan cepat. Memanglah psoriasis ni keadaannya memang sedia imuniti yang rendah. Sebab tu lah dosage untuk boost imuniti tu ditingkatkan. Tapi rupa-rupanya, kita perlu kurangkan flare tu dulu. Kurangkan inflamasinya dulu, kemudian baru tingkatkan imuniti.

.

Bahasa mudah, kurangkan merah, kurangkan rasa gatal, kurangkan sisik tu. Baru upkan pertahanan. Walaupun masa tu pertahanan sudah diganggu.

.

Ok, sorry la kalau korang tak boleh nak faham. Orang yang sedang melaluinya, pasti faham. Jadinya, selepas kelas Dr Anya tempohari, perkara PERTAMA yang perlu dilakukan ialah dengan consume omega terlebih dahulu. Dah cerita sikit di post sebelum ni. Ok, sekarang nak senaraikan list nutrisi yang diperlukan oleh pesakit Psoriasis. Korang dah ready?

.

  1. Minyak ikan (DHA & EPA) : 2-2.5mg
  2. Vitamin D : 2000iU (semasa rawatan), 400-800iU (prevention)
  3. Pre & probiotik : 50 billion CFU- ambil sebelum makan
  4. Resveratrol  : 50mg (semasa rawatan)
  5. Vitamin A & vitamin E : 400iU
  6. Zinc : 50mg(untuk 3 bulan)
  7. Selinium
  8. CoEnzyme Q10 : 50-200mg
  9. Vitamin B Complex
  10. Boswellia Serrata
  11. Quercetin

.

ID : 818055

019-271 2601

.

Sekiranya si anak kecil yang sedang mengalami psoriasis, maka si ibu yang perlu menjaga pemakanannya dan mengambil nutrisi tambahan di atas.

.

.

Adakah anda sedang mengalami Psoriasis? Dapatkan maklumat dan konsultansi dengan SEGERA. Hubungi saya.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *