Persiapan untuk ibu yang berpantang

Salam…


Saya sekarang sedang menghitung hari. Walaupun EDD masih jauh, tapi mengikut pengalaman yang lalu (w/pun diinduce) tarikhnya adalah awal dari EDD. Jadi saya harus bersedia untuk sebarang kemungkinan.

Dalam pada itu, saya sebenarnya masih tidak siapkan beg keperluan untuk dibawa ke hospital. Macam org nak bersalin kat rumah aje gayanya. Adalah sikit barang yg dah dimasukkan, tapi masih banyak yg belum. Walhal, list barang telah disediakan. Tinggal cari brg dan masukkan aje ke dalam beg.

Sebenarnya keperluan yang penting adalah apabila si ibu dan bayi telah pulang ke rumah. Terutama untuk ibulah kan. Keperluan dalam pantang. Apa yg boleh dimakan, perlu dimakan, dipakai dan sebagainya. 

Jadi, apa persiapan saya untuk meniti hari2 berpantang saya?? 

Pertama sekali dah tentulah Confinement Set + Breastfeeding Set (2 in 1) saya! Kenapa 2 in 1? Laaa…kan jenis Vitamin dalam kedua-dua set adalah sama. Yang berbeza ialah, dalam Confinement Set ada ZINC dan dalam Breastfeeding Set ada ALFALFA. Jadi, vitamin yang saya ambil ialah Vita-Lea, Vitamin C, B-Complex, Alfalfa dan juga Zinc. 🙂

Ada ramai ibu yang lebih gemar utk ambil Breastfeeding Set, tapi seperti yg kalian tahu Zinc adalah utk penyembuhan luka.

Meh kita tgk balik khasiat setiap vitamin tadi.

Kredit to Kak N yang menulis kepentingan-kepentingan ini

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita disyorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak…contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu, multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg…Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik..)…so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari …dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh…satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.

Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.(PERINGATAN: ALFALFA TIDAK BOLEH DIAMBIL OLEH PESAKIT SLE)

e) Zinc
Zinc pula berperanan membina jalinan antara sel ibarat benang untuk menyambungkan luka yang koyak tadi atau kulit yang melecet. Kepentingan zink antara lainnya :
1. penting untuk sistem pertahanan badan- immune system
2. bertindak sebagai anti oksidan
3. membantu penyerapan zat/mineral yang lain seperti magnesium, kalsium dan beberapa garam mineral yang lain
4. mempercepatkan pembaikan tisu yang luka
5. membantu penghantaran oksigen dan pengambilan karbon dioksida dari tisu
6. membantu pertumbuhan tulang yang sihat
7. mengawal rasa,bau dan selera
8. terlibat secara langsung dengan sistem reproduktif manusia- kesuburan

hehhe…Tak sabar lagi rasanya untuk melahirkan, kemudian berpantang dan seterusnya menyusukan si kecil. Dah hampir setahun saya berhenti menyusukan Azzalea. Dan pada masa yg sama untuk mendapatkan kembali tubuh badan yang menawan dan sihat! 🙂

Sebelum tu, meh layan gambar bambam saya!



Yang atas masa umur 6 bulan, yang bawahnya masa umur 2 bulan

Gambar sekarang!


 Sampai jumpa lagi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *