Pil perancang mengganggu penyusuan

Pil perancang mengganggu penyusuan Penyusuan dikalangan ibu-ibu sudah semakin rancak. Ia sudah menjadi semakin sinonim dan biasa  berbanding dengan keadaan pada 5-6 tahun yang lepas. Kalau dulu, penyusuan itu dianggap pelik dan menyusahkan. Namun kini, ibu-ibu teah kembali ke fitrah seperti yang dinyatakan di dalan Al-Quran. Dan kebanyakan ibu menyusu juga, ramai yang mahu menyusukan si kecil selama mungkin.
Selagi boleh, mereka mahu menjarakkan kehamian bagi membolehkan si kecil meyusu selama yang mereka mahukan. Walaupun penyusuan boleh menjarakkan kehamilan, namun tidak semua ibu layak untuk mengikut syarat LAM. Ini kerana tahap kesuburan adaah berbeza. Oleh yang demikian, ada ibu-ibu yang menggunakan pil perancang sebagai kaedah untuk menjarakkan kehamilan. Namun adakah pil perancang selamat untuk penyusuan?
(Petikan dari Majalah Pa & Ma Bil 131 Ogos 2011).
Oleh kerana pengambilan sesetengah pil perancang boleh menurunkan tahap simpanan vitamin C sehingga 30%, pengambilan vitamin C sangat digalakkan semasa mengambil pil perancang. Pengambilan pil perancang turut mengakibatkan penurunan aras pyridoxine (Vitamin B6) dan Vitamin E dalam darah. Oleh itu, suplemen tambahan seperti vitamin B Complex dan E sangat membantu.
Terdapat wanita yang mengalami ketidakselesaan pada bahagian payudara semasa mengambil pil perancang. Ini boleh diatasi dengan pengambilan EPO 1000mg sekali sehari sepanjang penggunaan pil perancang.
Terdapat 2 jenis pil perancang:
  • Mengandungi progestin dan progesteron
  • Mengandungi progestin dan estrogen
Pil perancang yang mengandungi estrogen TIDAK SESUAI untuk diambil semasa tempoh penyusuan kerana ia mengurangkan penghasilan susu badan. Progesteron pula tidak memberi sebarang kesan terhadap penghasilan susu badan. Namun, sebahagian hormon sintetik tersebut akan memasuki susu badan tetapi tidak mendatangkan kesan buruk kepada bayi.
EPO selamat untuk diambil semasa tempoh penyusuan. Bahan aktif EPO ialah GLA (Omega 6). Asid lemak ini sangat penting untuk pembentukan sel-sel badan yang sangat pesat terbentuk pada bayi dan kanak-kanak.
Berdasarkan soal jawab ini, supplement yg telah disarankan oleh pakar adalah:

vitaC500mg 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
 2. B-Complex
bComplex 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
vitaE400IU1 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
GLA 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
Jadi, walaupun anda mengambil pil perancang untuk menjarakkan kehamilan, dengan mengambil suplemen di atas, proses penyusuan anda tidak akan terganggu. InsyaAllah.
Set Susu dan Rancang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.