Si kecil tidak lagi menyusu secara terus…

Assalamualaikum wbtBeberapa minggu yang lalu, saya mendapat panggilan dari seorang ibu yang mengadu mengenai si kecil (berusia 2 bulan) yang tidak lagi mahu menyusu secara terus di payudaranya. Si ibu merasa sungguh sedih. Si kecil berubah arah kerana si ibu tadi terpaksa meninggalkan si kecil apabila si ibu dimasukkan ke hospital atas sebab2 kesihatan. Bukan itu sahaja yang merunsingkan hati si ibu. Bahkan kini pengeluaran susunya juga telah merudum. 

Saya berasa sungguh kasihan dengan si ibu dan anaknya. Saya cuba membantu seberapa yang terdaya dengan memberikan saranan dan cadangan kpd si ibu tadi. Namun begitu, usaha akhir adalah datang dari kekuatan dan ketabahan si ibu tadi.

Jadi, sekiranya ibu-ibu lain mempunyai masalah begini, apakah langkah yang boleh diambil? Perlu diingat, terdapat 2 masalah yg perlu kita selesaikan.

1. Si kecil lebih suka puting tiruan dari puting ibunya
2. Pengeluaran susu merudumLebih suka puting tiruan, bagaimana utk kembalikan si kecil ke ibu?

1. Mendakap si kecil dengan lebih kerap – lakukan ‘skin to skin’ dgn si kecil anda sebanyak yg boleh atau . Bau badan ibu dapat membantu si kecil untuk kembali semula ke payudara.

2. Kurangkan pemberian susu menggunakan botol – proses ini mungkin sedikit kejam, tetapi ia perlu dilakukan. Memandangkan si kecil tadi sudah ‘jatuh cinta’ dengan puting tiruan, jadi kita kena pisahkan mereka. Cuba sedayanya utk memberi susu menggunakan cup feeder atau dengan syringe. Lebih kerap ia dibuat, semakin lama si kecil akan melupakan puting tiruan tadi.

3. Jangan paksa si kecil utk menyusu – tetapi permudahkan cara si kecil utk mendapatkan payudara pada bila2 masa shj yg diperlukan dengan memakai baju utk menyusu, menggunakan bra utk menyusu (atau tak perlu pakai bra! >_< )

4. Tidur dengan si kecil – sentiasalah berdakapan dgn si kecil, termasuklah pada waktu tidurnya supaya si kecil sentiasa mendapat bau ibu dan mendapat sumber tenaganya, iaitu susu!


Bagaimana pula dengan pengeluaran susu yg merudum?
Ini berlaku apabila kurangnya stimulasi dari si kecil. Apabila si kecil tidak lagi menyusu secara terus, kurang signal dihantar ke otak utk memberitahu pengeluaran susu diperlukan. Bila tiada pengeluaran, lama kelamaan kilang susu akan ditutup!

Apa yg boleh ibu2 lakukan ialah, 

1. Kerap mengepam – lakukan ia sekerap yg boleh. Jangan lihat pada kuantiti yg terhasil kerana ini akan mengganggu pengeluaran tadi.

2. Minum banyak air – dehidrasi dalam badan juga antara sebab pengeluaran susu merudum. Oleh itu pastikan ibu-ibu minum air sekurang-kurang 3L sehari

3. Berdoa dan berzikir supaya hati menjadi tenang. Bila hati dan minda tenang, susu dapat dihasilkan dan seterusnya mengalir keluar dengan lebih baik lagi.Sememangnya apa yg ditulis ini nampak mudah. Namun begitu, seperti yg saya tulis di awal tadi, kesungguhan dan ketabahan ibu itulah yg manjadi batu pengukurnya. Saya memberikan jalan, terpulang kepada ibu-ibu utk meneruskan perjalanan itu. Semoga ia dapat membantu!

Sharing is Caring

—–

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 019-2712601

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.