Sunblock Semulajadi!

Malaysia ni berada hampir dengan garisan Khatulistiwa, maka sinaran mataharinya lebih terus (direct). Jadinya kita lebih terdedah kepada sinaran UV. Sinaran UV sangat bahaya kepada manusia sekiranya manusia terdedah secara berlebihan.

Sinaran UV A dan UV B mampu menenbusi kulit sehingga ke lapisan dermis. Penembusan yang berlebihan akan menyebabkan proses penuaan kulit berlaku dengan lebih cepat, atau berlakunya penyakit dan kanser kulit. Oleh sebab itu, kita disarankan untuk menggunakan krim penahan matahari (sunblock).


Terdapat pelbagai jenis pelindung matahari di pasaran. Berikut adalah beberapa langkah untuk memilih pelindung matahari yang baik.
1. Carilah pelindung matahari kalis air jika anda merancang untuk berada di dalam air atau jika anda banyak berpeluh. Ia boleh mengambil masa kira-kira 80 minit untuk satu pelindung matahari kalis air untuk mencuci anda jika anda dilindungi di dalam air. Satu pelindung matahari kalis air akan memastikan bahawa anda mempunyai perlindungan dari matahari walaupun anda dalam air dibasahi dengan air.

2. Cari pelindung matahari yang dilabel “spektrum luas” (board spectrum) yang bermakna bahawa ia melindungi daripada kedua-dua UVA dan UVB sinar matahari. Sinar UVA menyebabkan kedutan dan penuaan kulit, manakala sinaran UVB menyebabkan selaran matahari, tetapi kedua-dua UVA dan UVB penyebab kepada kanser kulit. Adalah lebih baik untuk dilindungi daripada kedua-duanya, bagaimanapun, banyak sunblocks hanya melindungi terhadap sinar UVB.

3. Pilih faktor perlindungan matahari (SPF) yang paling sesuai untuk anda. Sunblocks ditentukan dengan jumlah SPF mereka. Semakin tinggi SPF semakin lama anda akan dilindungi daripada sinaran UVB sebelum kulit anda menjadi merah dan menyala. Ia adalah disyorkan bahawa anda memilih pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

4. Semak bahan-bahan pelindung matahari anda. Ada sesetengah bahan kimia yang menyerap UVA dan UVB sinar supaya kulit anda tidak menyerap mereka. Mexoryl SX, Mexoryl XL dan Parsol 1789 adalah beberapa bahan kimia yang melindungi terhadap sinar UVA. Octinoxate, Octisalate dan Homosalate adalah bahan kimia yang melindungi terhadap sinar UVB. Carilah pelindung matahari yang mengandungi bahan kimia untuk perlindungan keseluruhan yang terbaik daripada kedua-dua jenis sinaran.

5. Pertimbangkan untuk memilih pelindung matahari yang mengandungi zink oksida atau titanium dioksida. Bahan-bahan ini dapat memantulkan sinar UV sehingga ia tidak dapat diserap oleh kulit anda. Ia telah ditunjukkan untuk menjadi bahan-bahan yang selamat dan berkesan dalam mencegah kesan negatif matahari.

6. Elakkan sunblocks yang mengandungi ekstrak buah-buahan atau kacang. Ia tidak membantu untuk menghalang matahari dari merengsakan kulit anda dan ia boleh menyebabkan reaksi alergi pada kulit.


Tahukah anda, Shaklee juga mempunyai pelindung matahari? Dan yang lebih menarik lagi, ia adalah pelindung semulajadi.


Dan produk itu ialah COQHealth!

CoQ10 yang terdapat di dalam CoQHealth membantu melindungi kulit daripada pendedahan cahaya matahari. 
Haaa… Dah tak perlu guna sunblock lagi. Makan CoQHealth, bukan sahaja bagus untuk jantung, bahkan juga untuk kulit! Pelaburan terbaik untuk tubuh anda. 
2 Comments

 1. Assalamualaikum,
  Saya berumur 67 tahun dan ada penyakit kencing manis & darah tinggi , saya makan ubat hospital sehari 2x utk penyakit saya itu, bolehkah saya makan CoQ10(CoQHealth)? Adakah apa2 kesan sampingan CoQ10?
  T. Kasih.

  • Assalamualaikum Tuan Rahimi.
   Terima kasih kerana bertanya.

   Dengan keadaan Tuan, sememangnya sangat digalakkan untuk mengambil CoQ10.
   CoQ10 sangat membantu untuk jantung. Mengurangkan rasa keletihan.

   Enzim CoQ sebenarnya sangat banyak di dalam jantung. Tetapi apabila meningkat dewasa, enzim ini semakin berkurangan.
   Ini menyebabkan kita berasa cepat letih dan lemah.

   Dengan pengambilan CoQHealth, keadaan ini dapat dikurangkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.