Kesihatan bermula dari rumah

Terguling-guling sakit perut!

Posted by on Aug 6, 2014 in B-Complex, GLA Complex, haid, Ostoematrix, senggugut | 0 comments

Terguling-guling sebab sakit perut! Adooooi!! Sapa yang selalu buat aksi macam tu? Bila sampai je waktu, mulalah buat aksi menggulingkan diri. Ada juga yang muntah-muntah sampai lembik.

Alhamdulillah. Sejak datang bulan masa Tingkatan 2, saya sampai sekarang tiada mengalami keadaan macam tu. Ada sakit perut. Tetapi tidak le sampai terguling-guling dan muntah-muntah. Teringat zaman sekolah dulu. Kawan baik saya sendiri. Setiap kali datang bulan, dia akan demam dan muntah-muntah. Dan dah tentulah dia akan MC. Jadinya, setiap bulan, pastinya dalam 3-5 hari, meja sebelah saya akan kosong. 
Dari Wikipedia
Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS,[1] the official definition limits the scope to having symptoms of “sufficient severity to interfere with some aspects of life”.[2] Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa dua minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.
Ada juga ustazah saya, yang tiap kali datang bulan, dia juga pasti akan tidak hadir ke sekolah untuk mengajar. (eh, camne cikyut boleh tahu ni?? hihihi… ustazah tu warden asrama. bila petang2 duduk borak dengan dia, dia ceritalah!) Dan, ada yang kata, bila senggugut ni, susah nak beranak la. atau senggugut ni boleh hilang lepas kahwinlah. Mcm2 kan. Tapi tgk kawan baik dan ustazah saya ni, ramai je anak diorg!
Dari bloghanz,
Senggugut selalunya dialami oleh sesetengah wanita ketika didatangi haid. Ia adalah sakit kejang yang hadir di bahagian pinggang. Senggugut boleh mengakibatkan hilang tumpuan sewaktu melakukan aktiviti atau pekerjaan dan sememangnya mengganggu emosi wanita jika sakit berlanjutan hingga sukar untuk dikekang kesakitannya.

Senggugut boleh diatasi dengan mengamalkan pantang larang ketika datang haid. Blog Hanz berkongsi petua dalam mengatasi kekejangan ketika senggugut melanda.


1. Minum air kerap
Air sebenarnya membantu dalam mengelakkan sakit senggugut ketika haid. Air suam ataupun panas, kedua-duanya baik untuk melegakan kekejangan kerana ia melancarkan perdaran darah dan boleh merehatkan otot yang kejang.

2. Elak kafein
Kurangkan atau sebaiknya hentikan seketika mengambil kafein dapat mengurangkan senggugut dan tekanan ketika haid. Minum teh chamomile untuk meredakan senggugut.

3. Pemanas
Tuam pad/kantung pemanas di bahagian abdomen dan bahagian bawah belakang badan dapat melegakan kesakitan senggugut secara berkesan seperti mengambil pil tahan sakit. Jika anda tidak mempunyai kantung air panas atau pad pemanas, mandi dengan air suam atau gunakan tuala yang direndamkan dengan air panas.

4. Bersenam
Akitivi bersenam sebelum atau ketika datang haid semestinya membuatkan anda rasa malas dan tidak mungkin kerana kekejangan yang dialami anda sudah cukup buat anda rasa sakit. Namun, sebenarnya jika anda melakukan aktiviti yoga atau aerobik ia dapat melancarkan peredaran darah dalam tubuh badan, dan ini boleh terhasilnya endorfin yang dapat mengurangkan senggugut.

5. Air halia
Halia dipercayai membantu dalam menyembuhkan demam, simptom selesema, sakit kepala, dan senggugut. Hiris halia, campur ke dalam secawan air panas dan minum untuk melegakan senggugut.
 

Ok, bagaimana pula suplemen Shaklee boleh mambantu?
Haaaa… Korang bolehla cuba set ni. InsyaAllah, dengan aturan makan yang betul dan konsisten, ia dapat membantu melegakan sakit senggugut tu. Usah khuatir, produk Shaklee diyakini selamat dan berkesan!



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *