Adakah ibu menyusu boleh ambil OmegaGuard?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * 


Sepanjang bulan lepas, rakan-rakan saya di Euphoria mewar-warkan mengenai OmegaGuard. Mereka cerita mengenai kelebihan OmegaGuard yang mampu untuk menurunkan paras kolesterol yang tinggi, membuang lemak yang tidak digunakan. Jadi ramai yang mencari Omega. Namun masih ada yang tetap dengan Lecithin. Sama ada mahu memilih Lecithin atau Omega, anda boleh baca ia di sini.

Ramai juga ibu-ibu yang sedang menyusukan, bertanya mengenai ini. Ya mereka seperti orang lain, mahu membuang sedikit lemak yang terdapat di badan, tetapi pada masa yang sama risau sekiranya ia mengganggu penyusuan bersama si kecil. Jawapannya BOLEH, dan ia antara yang paling bagus diambil ketika menyusukan si kecil kerana ia membantu si ibu membekalkan DHA kepada si kecil melalui susu ibu.


FAKTA OMEGA:

OmegaGuard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis Asid Lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA. EPA menyihatkan jantung & sendi, manakala DHA penting bagi perkembangan & fungsi otak.*


OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan Asid Lemak Omega-3 yang bermanfaat & semulajadi, di samping menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum & merkuri yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*


Bagi ibu yang menyusukan, sebenarnya proses penghasilan susu membantu membakar lemak dari badan dan ini membantu si ibu mendapat berat dan bentuk badan yang asal. Tetapi mengapa ada ibu yang berat badannya makin bertambah walaupun sedang menyusu badan? Sebenarnya, pemakanan kita memainkan peranan penting selain cara hidup kita.

Antara yang bagus diamalkan bagi ibu menyusu untuk dapatkan bentuk asal :

1. Kurangkan minum minuman manis. Rata-rata ibu sangat galak minum air kurma tin yang kononnya banyakkan susu. Air manis ini apabila diambil dengan banyak tetapi output kita sedikit, ia akan tersimpan di dalam badan dan akhirnya buat badan kita membesar.

2.  Banyakkan minum air kosong….ia bagus untuk membantu mengimbangkan kepekatan darah dalam badan. Sangat bagus minum air masak 3-4 liter sehari.

3. Badan kita perlukan spark plug untuk membakar glukos menjadi tenaga…so penting sebenarnya b complex bagi ibu menyusu.

4. Pastikan makan on time….jangan skip meal. Bila kita skip meal, kita akan makan lebih banyak pada meal berikutnya dan ini sangat tidak sihat. Makan makanan yang berkhasiat setiap waktu santapan utama.

5. Biasakan makan malam awal dan elakkan makan malam berat melebihi jam 9 malam. Ini kerana apabila kita lewat makan, ia akan lambat dicernakan ditambah kita tidur awal, maka ianya akan disimpan dalam tubuh dan lama kelamaan membentuk lemak.

6. Amalkan makan banyak serat. Jika antara waktu makan tengahari hingga malam kita lapar, amalkan makan biskut oat dengan air atau buah-buahan.  Serat membantu mengangkut keluar lemak dari badan. Juga bagus jika amalkan minum jus segar buah sebab kaya dengan serat.


Credit to Kak N


Sebarang pertanyaan dan konsultansi mengenai produk boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.