Makanan tambahan buat si kcil

Semakin hari, masa berlalu dengan pantas. Anak-anak dulu kecil, kini dah besar. Pjam celik, pejam celik Azyana dah berusia enam tahun. Ibunya pula terkejar-kejar untuk menguruskan semua anak-anak. Bahagian yang paling bermasalah buat ibu ialah bahagian makan.

Warna merah sikit tak mahu makan. Nampak sayur sikit, tak mahu makan. Adoooi, botak rambutnya, Memilih betul anak-anak ni. Tapi dalam kebanyakan masa, saya masak juga dan cuba untuk ajar mereka untuk tidak terlalu memilih. Dalam hidup kita sentiasa perlu membuat pilihan tetapi ada keadaan di mana memilih boleh membahayakan! >_<

Disebabkan mereka kurang sedikit untuk makan apa yang berada di atas meja, jadi saya beri makanan tambahan. Tambahan ya. Bukan menggantikan makanan. Kedua beradik ni gemar untuk makan Vitamin C. Apabila mereka kurang sihat, laju saja mereka mencapai Vitamin C yang berada di atas alamari.
Selain Vit C, saya bancuhkan Meal Shakes buat mereka. Satu hidangan = 1/3 keperluan vitamin asas, protin, galian, galian surih (trace minerals), dan 3 gm serat. 

Apa yang terdapat di dalam Meal Shakes?

1. Kalori

Ada 120 kalori dalam Meal Shake Shaklee. Jika anda membuat ‘shake’ dengan susu rendah lemak, kalorinya sekitar 240 kalori. Jika anda mencampurkan mealshake dengan ‘whole milk’ anda akan mendapatkan kalori sekitar 330 kalori.

2.Lemak

Mealshake Shaklee hanya mengandungi 0.5 g lemak , sebelum ditambah susu. 

3.Karbohidrat

Ada 23gm karbohidrat  dalam 1 / 4 cawan Mealshake. Untuk satu bahagian mengandungi 3gm serat. Ada 18gm gula dalam satu hidangan Mealshake. Apabila susu ditambah, tahap karbohidrat dan gula akan meningkat.

4.Protein

Untuk 1 / 4 cawan,  campuran Mealshake mengandungi 7gm protein. Selepas anda mencampurkannya dengan susu, kandungan protein akan meningkat secara signifikan. Dalam beberapa kes, akan berlipat ganda, bergantung pada jenis susu anda tambah.


5.Vitamin

 Mealshake mengandungi 12 vitamin penting. Untuk setiap satu hidangan, anda akan mendapatkan ,  25 peratus vitamin A, 30 peratus vitamin B6, 20 peratus vitamin B12, 30 peratus vitamin C, 10 peratus vitamin D, 35 peratus vitamin E, 30 peratus daripada thiamin, 10 peratus riboflavin, 35 peratus niacin, 35 peratus folat, biotin 35 peratus dan 30 peratus asid pantotenat.


6.Mineral

Ada 11 mineral penting yang ditemui dalam campuran Mealshake. Untuk satu hidangan, anda akan mendapat  20 peratus kalsium, 35 peratus daripada besi, 15 peratus daripada fosforus, 25 peratus daripada magnesium, 30 peratus zinc, 35 peratus daripada selenium, 35 peratus copper, 35 peratus manganese dan 35 peratus molibdenum. Satu bahagian juga mengandungi 80mg natrium dan 275mg kalium.


Read more: http://www.livestrong.com/article/278984-shaklee-shakes-nutrition-information/#ixzz1MIGRlAzf

MealShakes juga sangat sesuai buat mereka yang tidak menggemari pil. Bancuh dan minum!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * 


Sebarang pertanyaan dan konsultansi boleh diajukan melalui email di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS 019-2712601.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.