Mari berkenalan dengan Vitamin E

Dua minggu lepas saya hanya bercerita mengenai kalsium dan kepentingannya di dalam tubuh badan manusia. Minggu lepas saya mempunyai hal keluarga yang perlu diuruskan dan tidak berkesempatan untuk berkongsi dengan Tuan Puan mengenai supplemen Shaklee. Alhamdulillah, minggu ini saya akan sedaya mungkin untuk berkongsi setiap hari ilmu supplemen. Minggu ini mengenai Vitamin E. Ya, hari tu kecoh pasal Vitamin E boleh menyebabkan kanser prostat, dan apakah perbezaan Vitamin E Shaklee dengan vitamin dari keluaran syarikat lain. Itu kita akan kupas satu persatu.Apakah itu vitamin E?

Vitamin E adalah istilah generik untuk tocopherols dan tokotrienolVitamin E adalah keluarga αβγdan δtocopherols dan sama empat tokotrienolVitamin E adalah antioksidan larut lemak yang menghentikan pengeluaran spesies oksigen reaktif terbentuk apabila lemak melalui pengoksidaanDaripada jumlah ini, α-tokoferol(juga ditulis sebagai alfa tokoferoltelah paling dikaji kerana ia mempunyai bioavailabiliti tertinggi.


Tahap yang tinggi terutamanya vitamin E boleh didapati dalam makanan berikut :

Asparagus

alpukat

telur

susu

Kacang, seperti badam atau hazelnuts

benih

Bayam dan lainlain sayuran berdaun hijau

Sayur-sayuran minyak tak panas

germa gandum

bijirin penuh makanan

Banyak juga ya makanan yang ada Vitamin E. Tapi masalahnya sekarang, berapa banyak yang diperlukan oleh tubuh kita dan berapa banyak pula yang akan kita peroleh dari sumber-sumber ini?


Seperti biasa boleh email kepada saya di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau SMS/WhatsApp kan kepada saya 019-2712601 untuk konsultasi percuma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.