Tip memilih makanan di dalam tin

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease * *kredit pic google*

Sekarang ni, segalanya mahu dilakukan secara cepat dan pantas. Atas sebab itu, kebanyakan kita memilih untuk makan di restoran makanan segera. Sekiranya tidak mahu berada di luar, kebanyakan di antara kita akan memilih untuk makan makanan yang ditinkan atau dibotolkan.


*kredit pic google*


Perlu diketahui bahawa walaupun ia mudah untuk diolah menjadi hidangan enak, makanan di dalam tin atau pes segera uini sebenarnya mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan. Ini kerana, makan dijual dalam bentuk kemasan yang seumpamanyan mengandungi bahan pengawet kimia.

Namun , hakikatnya jika dimakan sekaili sekalaia mungkin boleh menjadi pilihan alternatif yang mudah, baik, segera dan pantas. Walaupun demikian, kita sebagai pengguna perlu mempunyai pengetahuan yang lengkap tentang bahan-bahan makanan sebegini agar apa yang dimakan itu selamat dan terjaga.

Ikuti tip di bawah :

1. Pastikan produk yang dipilih merupakan produk terbaik. Pilihlah makanan yang ditin atau dibotolkan dalam bentuk yang sempurna, tanpa sebarang kecacatan. Misalnya, pastikan makan dalam tin yang kita pilih itu tidak kemek, terkopak dan sebagainya.

2. Seterusnya, pastikan terdapat lesen atau logo daripada pihak berkuasa seperti Kementerian Kesihatan Malaysia yang menandakan makanan yang terdapat di dalamnya selamat untuk dimakan. Pastikan juga tarikh luput pada label kemasannya.

3. Sebaiknya pilih makanan yang di dalam kemasan tin atau botol dengan kuantiti yang sedikit. Ini kerana, makanan sebegini lebih baik dimakan pada hari itu juga setelah proses pengolahannya di dalam hidangan kita. Elakkan menyimpan lebihan makanan yang telah dimasak untuk keesokan harinya.

4. Tambahkan pelbagai jenis potongan sayur segar untuk menambah nutrisi penting di dalam hidangan makanan anda.

5. Jangan lupa untuk sertakan buah-buahan segar di atas meja sebagai sumber zat tambahan.

6. Elakkan makan makanan yang segera ini terlalu kerap. Ia boleh mendatangkan mudarat pada kesihatan anda.Berminat untuk mendapatkannya pada HARGA ISTIMEWA
Sila hubungi saya : Yusrina binti Mohamat Hata (Yus) 
Shaklee Independent Distributor ID : 818055 
SMS/WhatsApp : 019-2712601 
Emel : ibuaz.shoppe@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.